Aclorhidria si hipoclorhidria

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Pierderea secretiei acide gastrice sau diminuarea acesteia determina aclorhidria si hipoclorhidria. Lipsa acidului clorhidric determina o tulburare grava pe intreg tractul digestiv.

Mediu acid de care stomacul are o neaparata nevoie se foloseste pentru: pentru a steriliza stomacul si a ucide bacteriile care pot fi inghitite, digestia proteinelor ingerate, pentru procesul de golire  gastrica normala si evident pentru absortia unor micronutriente  precum calciul, zincul, fierul, seleniul, magneziul, etc.

Imbatranirea determina in general o productie diminuata a acidului gastric din stomac. Exista cazuri in care unele persoane nu pot produce acest acid gastric din cauza unor patologii precum gastrita alergica, gastrita cronica dar si a unor tumori gastrice sau ccauze necunoscute inca.

Cauze

Cauzele pot fi de mai multe tipuri dar implica acelasi rezultat: incapacitatea de a produce acid gastric.

Anticorpii anti celule parietale: Acesti anticorpi se regasesc la peste 70% din pacienti cu anemie pernicioasa. Acestia apar din cauza deficienteio de cobalamina -anemia pernicioasa.  Anemia pernicioasa are in componenta si gastrita cronica care duce la o scadere dractica a formarii factorului intrisec. Gastrita cronica atrofica poate duce la cancer gastric intestinal dar si tumori gastrice.

Celule enterocromafine-like au controlul asupra eliberari histaminei stimulata in gastrita. In cazul unei infecti cronice cu Helicobacter pylori se elibereaza citokine proinflamatorii.

Terapia cu inhibitori ai pompei de protoni  cauzeaza o problema in mentinerea homeostazei  gastrice.

Simptome

Pot aparea numeroase simptome in cazul aclorhidriei si hipoclorhidriei precum incapacitatea de adigera adecvat alimente, incapacitatea de a absorbi microelemente, incapacitatea de steriliza continutul stomacului, cresterea riscului de cancer gastric sar si malabsortia vitaminei B12 (aceasta vitamina are nevoie de un mediu gastric pentru a putea fi absorita).

Simptome vizibile: disconfort abdominal, somnolente dupa masa, scaune urat mirositoare, anemie prin deficienta de fier, balonare, imbatranire accelerata datorita malabsortiei.

Tratament

Tratamentul aclorhidriei este asociat cu eradicarea bacteriei Helicobacter pylori cu ajutorul unor inhibatori ai pompei de protoni plus claritromicina si amoxacilina.

Tratamentul hipoclorhidriei pe termen scurt poate fi realizata prin administrarea de vitamina C, suplimentarea acizilor prin consumul de otet, administrarea de acid folic care imbunatateste absortia de folat.

Terapia chirugicala este o alta metoda, ea fiind singura ce poate vindeca tumorile carcinoide.loading...