Acidoza metabolica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome acidoza metabolica
  4. Tratament acidoza metabolica

Informatii generale

Acidoza metabolica reprezinta cresterea aciditatii plasmei. Substanta care doneaza ioni de hodrogen se numeste acid iar cea ce poate accepta ioni de hidrogen se numeste baza.

Cauze

Acidoza metabolica este de doua tipuri: acidoza metabolica non-GAP si acidoza metabolica cu GAP. Cauze importante ale acestor afectiuni vom enumera in cele ce urmeaza. Una dintre cele mai importante si deloc de neglijat este incarcarea cu acizi. Atunci cand plasma este supraincarcata cu acizi se dezvolta simptome ale acidozei. Insuficienta renala este si ea un motiv pentru care in corpul uman se poate dezvolta acidoza metabolica. Cateva cauze importante care necesita atentie sunt: inhibitori cronici ai anhidrazei, acidoza tubulara renala, ureteroenterostomie, aport alimentar, diaree intr-un prag avansat, azotemia, cetoacidoza, acidoza lactica, toxicitatea la salicilatii, intoxicatia cu etilenglicol, cu metanol sau cu paraaldehida.

Simptome acidoza metabolica

Simptome si cauze se pot face simtite in diferite sisteme sau organe ale corpului cum ar fi: sistemul pulmonar, sistemul cardiovascular, sistemul neurologic, sistemul gastrointestinal si disfunctii musculosscheletate. La copii celemai frecvente somptome sunt varsaturile, greata si scaderea apetitului. La nivelul sistemului respirator putem prezenta urmatoarele manifestari ale acidozei metabolice: tahipnee si hiperpnee, respiratia Kussmaul, effort respirator intens, dispnee si hiperventilatie.La nivelul sistemului neorologic cunoastem urmatoarele simpome: vederea incetosata, anomalii vizuale, fotofobie orbire in intoxicatia cu metanol, paralizii ale nervilor cranieni in intoxicatia cu etilenglicol. Sistemul cardiovascular manifesta urmatoarele simptome:  aritmii ventriculare fatale, contractilitate cardiaca redusa, raspuns inotropic. Manifestari gastrointestinale: greata, varsaturi, durere abdominale, polifagie, diaree. Manifestari musculoscheletale: slabiciune musculara generala, durere osoasa.

Tratament acidoza metabolica

Este indicat ca pH plasmei sa fie mentinut peste 7,2 iar atunci cand acesta are o valoare sub aceasta medie este de mentinut faptul ca trebuie facut un tratament cu alcali. O alta metoda de a corecta acidoza metabolica este tratamentul cu bicarbonat de sodiu. Asa cum spuneam mai sus ca insuficienta renala este o cauza a acestei afeciuni pentru a elimina acidoza metabolica din corp este necasara o terapie in insuficienta renala.loading...