Acanthosis nigricans

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Acanthosis nigricans  descrie in termenii medicali prezenta unor pete de culoare inchisa la nivelu pieli, cu o grosime mai mare decat cea a tesutului cutanat. Apare de obicei in jurul zonei inghinale, zonei axiale si in jurul zonei cervicale.

Nu se prezinta ca o boala in sine dar poate fi un inceput al unei boli subiacente. Afectiunile ce insotesc acanthosis nigricans nu sunt grave, dar in unele cazuri poate fi semnul unei alte boli cum ar fi diabetul zaharat sau in cazu mai rau, cancer.

Cauze

Aparitia acestei boli poate fi influentata de factori care stimuleaza keratinocitele epidermului si proliferarea de fibroblasti de la nivelul dermului. Insulina poate induce proliferarea in formele benigne.

Administrarea insulinea mai poate fi insusita cu acanthosis nigricans din cauza activari receptorilor pentru IGF.

Sunt prezente si sindroame asociate cu aceasta boala: telengiectazia Alstrom, acromegalia, sindromul Bloom, sindromul Costello, encefalopatia beninga, gigandismul, tiroidita Hashimoto, hepatita lupica.

Boli maligne care sunt asociate cu boala acanthoisis nigricans: cancerul de san, cancerul de ducte biliare, cancerul de vezica biliara, cancerul esofagian, cancerul de vezica urinara, cancerul hepatic, cancerul renal, cancerul de prostata, cancerul rectal, feocromocitomul, cancerul tiroidian.

Simptome

La examenul  clinic pacienti se prezinta cu o aparitie la nivel tegumentar a unei pete intunecate si ingrosate. Puroiul poate fi prezent doar ocazional. La o treime din cazuri, pacienti prezinta modificari cutanate prezente in general inainte orice suspiciune de cancer. La alta treime din cazuri aceasta apare odata cu tumoarea primara dar in restul din cazuri aceasta boala poate aparea dupa diagnosticarea cu cancer.

Acanthosis nigricans prezinta placi simetrice, hiperpigmentate  cu un aspect catifelat dar care in general apare la nivelul zonei inginale, a cefei si a zonei axilare.

La diagnosticar se tine cont de: boala Addison, pelagra, hemocromatoza.

Tratament

Acanthosis nigricans nu are tratament, astfel se pune accent pe boala aferenta asociata cu leziunea.

Se poate administra medicamente care pot determina acanthosis nigricans ca efect secundar, acidul nicotinic este unul dintre ele.

Exista unele medicamente care pot fi eficiente in cateva cazuri de acanthosis nigricans: acidul salicilic, ureea, crema de protectie solara, keraotliticele (0,05% tretinoina topica, 12% lactat de amoniu si crema hidratanta).

Tratamentul pe cale chirurgicala e obligatoriu in cazul acanthosis nigricans maligna.loading...