Abruptio placentae

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

De cele mai multe ori termenul abruptio placentae rezulta dintr-un accident brutal. Se poate ca in unele cazuri ca sangerarea din abruptio placentae  sa se situeze intre membrane si uter astfel rezultand o hemoragie externa. Putine sunt cazurile in cace sangele ramane intre placenta detasata si uter, determinand astfel aparitia hematomului retroplacentar.

Abruptio placentae se mai numeste si decolarea prematura de placenta normal inserata sau hematom retroplacentar

Cauze

Cauzele aparitiei abruptio placentae sunt in cele ce urmeaza: fumatul, hipertensiunea arteriala indusa de sarcina sau hipertensiunea arteriala cronica, ruptura prematura a membranelor, traumatismele externe abdominale, deficitul de acid folic, leiomioamele uterine in special daca sunt localizate  in spatele locului de implantare.

Simptome

Simptomele sunt destul de vizibile, acestea fiind durerea abdominala violenta urmata de stare de soc si sangerare cu sange maroniu.

O clasificare  stadiala a apoplexiei ca urmare a gravitati simptomelor : gradul I (nu este prezenta o simptomatologie evidenta), grad II (sindromul clinic este prezent dar nu se soldeaza cu moartea fatului), gradul III (sindromul clinic se soldeaza cu moartea fatului).

Cu ajutorul examenului obstetrical se evidentiaza simptomele: gravida este palida, prezentand senzatie de sete si transpiratii recii, hipertensiune arteriala, sangerare cu sange negricios si necoagulabil, uterul este contactrat.

Tratament

Tratamentul consta in: evacuarea uterina in cel mai scurt timp, corectarea tulburarilor de coagulare prin administrarea de fibrinogen, crioprecipitant, masa trombocitara, ruperea artificiala a membranelor iar reanimarea trebuie sa fie prealabila, concomitenta si consecutiva nasterii si consta in administrarea de sange proaspat si solutie Ringer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 loading...