Abdomenul cronic dureros la copil

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abdomenul cronic dureros la copil cunoscut si sub denumirea de durere abdominala recurenta  caracterizata prin  aparitia de episoade dureroase, minim un episod pe luna, timp de 3 luni la rand. Durerea apare cu o intensitate diferita mereu astfel incat apar repercusiuni la activitatile zilnice ( la copil).

La aproximativ 15% din consultatii se remarca prezenta durerilor abdominale.

Cauze

Cauzele aparitiei de episoade dureroase sunt datorita unor modificari fiziopatologice. Cateva dintre ele sunt: tranctiuni pe mezenter, tahicardie, distensia fortata a cavitatilor precum stomacul, o scadere a debitului sanguin determinand instalarea ischemiei, varitatii ale circulatiei sanguine, contractii de lunga durata a musculaturii netede a tractului digestiv si urinar.

Simptome

Durerile abdominale apar in functie de natura lor fie ea organica, functionala sau psihologica.

Clinic avem o stare generala buna, copilul este lipsit de prezenta febrei iar curba stauro-ponderala este in parametri normali. Se prezinta frecvent stari de greata, varsaturi, diaree, localizarea durerii este la nivelul abdomenului inferior.

Durerea abdominala organica

Cauzele frecvente de aparitie sunt:  sindromul Zollinger-Elison, ingurgitarea de aer, duodenita, apenticita, boala Crohn, ulcerul gastric sau duodenal. Mai pot aparea dureri de genul acesta si din cauza patologii implicate cum ar fi hernia (ombilicala,hiatala) sau hematoame aparute din cauza  unor traumatisme.

Durerea abdominala functionala

Apare in absenta unei anomalii organice astfel sunt prezente doar modificari  in desfasurarea functiilor fiziologice. Cauzele principale sunt: sindromul de intestin iritabil, dispepsia functionala, sindromul dureros abdominal functional.

Dureri abdominale recurente psihogene

Apar trei sau mai multe episoade dureroase abdominale in absenta unor leziuni organice, minim 3 luni. Se intalnesc frecvent in antecedentele heredocolaterale ale parintilor impreuna cu factori urmatori: neintelegeri cu frati, surori sau profesori, modificari in regimul de viata, parinti violenti, pedepse prea severe sau suprasolicitari la scoala.

Tratament

Tratamentul incepe cu anamneza care constituie un pas important in indentificarea sindromului apoi cu un examen clinic in care pacientul sau parinti (in cazul in care copilul este prea mic) este intrebat un anumit set de intrebari cu care se indentifica problema.

Durerea este clasificata in functie de: durata, persistenta, intesitate sau ce anume calmeaza sau agraveaza durerea.

Stabilirea disgnosticului poate varia avand o complexitate mica sau foarte mare incluzand examene de rutina precum: VSH, TGP, TGO, uree, creatinina, glicemie, hemoleucograma, lipide, colesterol, examen coproparazitologic.

Tratamentul  in sine urmareste depistarea si inlaturarea patologiei determinate.loading...