Abcesul spinal epidural

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul spinal epidural se poate forma oriunde de-a lungul canalului spinal.

Cauze

Factorii de risc pentru pentru abcesul epidural sunt reprezentati de afectarea starii imune in diverse afectiuni ca diabetul zaharat, alcoholism, insuficienta renala, tumori maligne. Alte elemente care pot care pot cauza un abces sunt infectiile cu diferite localizari sau administrarea intravenoasa a drogurile.

Majoritatea abceselor sunt cauzate de catre diseminarea hematogena a unei infectii localizata fie la nivelul tegumentului, cum este cazul furunculului, fie la nivelul altor tesuturi,  ca abcesele faringiene, dentare sau endocardita bacteriana. O serie de conditii locale favorizante, ca osteomielita vertebrala, ulceratiile de decubit, punctia lombara sau anestezia epidurala pot determina o extensie directa a germenilor in spatial subdural. Bacteriologic, majoritatea cazurilor de abcese se datoreaza stafilococului auriu. S-au mai izolat si streptococci, bacilli gram negative, anaerobi si fungi. In tarile in curs de dezvoltare, tuberculoza vertebrala ramane o cauza importanta a abceselor epidurale.

Simptome

In cadrul abcesului epidural se intalneste un tablocu clinic reprezentat de triada: durere, febra si pareza rapid progresiva. Durerea este in eneral vie, localizata pe linia mediana spinal sau paravertebral. In situatia in care abcesul nu este tratat, durerea se cronicizeaza. Datele de laborator indica o crestere a leucocitelor si a VSH-ului. Pareza cu character rapid progresiv apare datorita tromboflebitei spatiului epidural sau insasi abcesului care determina o compresiune medulara.

Tratament

In cazul abceselor mici, tratamentul este medicamentos si consta in administrarea de antibiotic per os sau injectabil. Antibioticoterapia va fi in conformitate cu rezultatele hemoculturilor. In cazul abceselor de dimensiuni mari, cu fenomene compresive, se va interveni chirurgical. Tratamentul chirurgical consta din laminectomie decompresiva si debridare. Pre si postoperator se va administra un antibiotic pentru o perioada de cel putin 4 saptamani. Evacuarea chirurgicala a continutului abcesului amelioreaza spectacular evolutia bolnavului, indepartand paralzia de cele mai multe ori.loading...