Abcesul spatiului submandibular

  1. Cauze
  2. Simptome
  3. Tratament

Cauze

Cauzele abceselor sunt urmatoarele: adenitele supurate, litiaza gl. submandibulare, procesele infectioase ale spatiilor cu care comunica sau procesele septice de la nivelul molarilor inferiori.

Simptome

Simptomele  apar initial cu o tumefactie dureroasa prezente la nivelul fetei interne, aceste se extinde rapid astfel incat marginea baziliara devine disimulata. Se prezinta la nivelul pieli acoperitoare un aspect lucios  prezentand o mucoasa cu edem si congestie. Pacientul prezinta o limitare la deschiderea guri acompaniata cu durere (pe scurt trismus). Simptomele generale ale pacientului sunt febra, frisoanele si o stare septica generala.

Tratament

Tratamentul difera de la caz la caz astfel fiind prezente doua metode de tratare.

Incizia cutanata se realizeaza in cazul in care s-a produs cronicizarea procesului  consecutiv datorita administrari de antibiotice sau se prezinta o afectare la nivel tegumentar.

Se realizeaza anestezie, de preferabil generala, apoi incizia la doua latimi de deget (aproximativ 2 degete) si se evacueaza continutului. Drenajul consta in suturarea pieli incluzand 2 tuburi de cauciuc fiind mentinute 2-3 pentru a se face spalaturi cu solutii antiseptice

Incizia orala se realizeaza in cazul afectarii recessului . Ea se realizeaza dupa anestezierea pe cale cutanata a muschilor maseter si pterigoidian. Incizia se realizeaza in zona de bombare maxima pe o lungime de 2 degete ( aproximativ 2 cm). Evacuarea se face instantaneu cu ajutorul pensetei iar drenajul se realizeaza cu ajutorul unei lame de cauciuc care se mentine 1-2 zile.loading...