Abcesul pulmonar

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Infromatii generale

Abcesul pulmonar se caracterizeaza printr-o inflamare a parenchimului pulmonar, datorita strangeri de puroi in spatii cavitare. Se poate vorbi de pneumonie necrozanta in cazul in care exista strangeri numeroase de puroi (mai mici de 2 cm).

Cauze

Infectiile bacteriene sunt o cauza principala a aparitiei abcesului pulmonar dar si bolile maligne sau un infarct pulmonar pot determina aparitia acestuia. Bacteriile anaerobe creeaza de obicei abcesele pulmonare datorita unei igiene orale deficitare sau datorita unei parodontoze. Cantitatile de saliva care contin bacterii intrec capacitate plamanilor de a castiga impotriva infectiilor.

Sunt cazuri in care abcesul pulmonar apare datorita ca urmare a ajungerii bacteriilor in sange intr-o tromboflebita infectata sau endocardita ( valvele cardiace sunt infectate).

Simptome

Abcesul pulmonar are o perioada de evolutie care poate ajunge la cateva saptamani sau poate sa apara brusc cu simptome similare de pneumonie: pofta de mancare scade brusc, oboseala, febra foarte mare acompaniata de frisoane si tuse cu miros urat cu continut de sange in cele mai multe din cazuri.

Apar dureri precordiale la miscarea respiratorie care afirma o  inflamare suplimentara a pleurei.

Poate aparea o evolutie inceata a bolii ceea ce poate indica orice patologie infectioasa: febra, oboseala, starea de epuizare dar si scaderea puternica in greutate.

Tratament

Primul lucru pe care medicul il va face va fi anamneza, care colecteaza tot istoricul de bolii pe care pacientul le-a avut dar si simptomele pe care le are la momentul respectiv, apoi urmatorul pas va fi examenul clinic care consta in palpare, percutie dar si o radiografie a cutiei toracice.

Tratamentul consta in spitalizare si administrare de antibiotice prin perfuzie. Se verifica simptomele iar cand acestea se amelioreaza pacientul poate continua tratamentul acasa, cu tratament pe cale orala.

Durata tratamentului e determinata de disparitia completa a oricarui semn de abces la radiografia de control, astfel el poate dura cateva saptamani chiar si cateva luni.

Eliminarea puroiulu se face  cu un drenaj transcutant panain cavitatea cu abces. In cazul in care pacientul nu raspunde la tratament medicamentos se utilizeaza interventia chirurgicala pentru a indeparta segmentul pulmonar inflamat. In apropae toate cazurile, nu a fost nevoie de o interventie chirurgicala, abcesul fiind tratat complet cu ajutorul medicamentelor.loading...