Abcesul hepatic

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul  hepatic  se dezvolta in marea majoritate din cazuri la nivel hepatic, acestea fiind de doua feluri: unice sau multiple. Se formeaza prin diseminarea locala din interiorul cavitati peritoneale sau prin diseminarea hematogena a microbilor.

Cauze

In general o cauza foarte raspandita  a abceselor hepatice sunt bolile tractului biliar.

Simptome

Simptomele abcesului hepatic  incep cu febra si semne in partea dreapta localizata la nivelul hipocondrului drept: sensibilitatea la apasare, durere si aparare musculara. Mai pot aparea si alte simptome nespecifice: lipsa poftei de mancare, greata, voma, frisoane iar 50% dintre pacienti prezinta hepatomegalie.

La urmatoarele investigatii care vor avea loc o sa reiasa o crestere a transaminazelor hepatice, a fosfatazei alcaline si a bilirubinei.

Apare si ascensionarea hemidiafragmului drept datorita colectiei de puroi hepatic, aceasta iesind in evidenta cu ajutorul unei radiografi toracice. Pentru stabilirea diagnosticului se mai foloseste ecogagria si computer tomografia.

Tratament

Principala medota de tratament constituie drenajul chirurgical in cazul abceselor hepatice iar in cazul unei terapii medicamentoase se va folosi aceleasi antibiotice ca in sepsisul intraabdominal

 loading...