Abcesul Dentar

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul dentar apare la nivelul tesuturilor care inconjoara dintele atunci cand se formeaza o punga de puroi care a fost cauzata de o infectie bacteriana. Puroiul incepe sa se acumuleze odata cu trecerea timpului si apare durerea. Abcesul se sistulizeaza si se poate drena singur sau printr-o interventie a medicului dentist. Chiar daca punga de puroi dispare, dintele trebuie tratat fiindca pe viitor vor aparea din noi complicatii din cauza acestor pusee purulente.

Abcesul dentar poate fi de doua feluri:

1.pericapical – este localizat la nivelul parodontiului apical
2.parodontal marginal – este localizat in structura osoara care inconjoara dintele

 

Cauze

Principala problema din cauza careia se produce abcesul este o carie netratata care se raspandeste la pulpa dentara si asa mai departe pana cand ajunge la tesutul moale si osul maxilarului. Cauza principala a abcesului este infectia bacteriana care se datoreaza cariei care cauzeaza si moartea tesutului pulpar.

O alta cauza poate fi esecul tratamentului endodontic. Acesta poate avea si ca efect diseminarea microorganismelor din canalul radicular pana la osul din jurul radacinii dintiilor, iar astfel se produce abcesul.

Simptome

Principalul simptom este durerea care provine din zona afectata. Aceasta zona este sensibila la atingere si dureroasa la atingere, iar durerea este continua. Daca nu este tratat la timp abcesul dentar apare inflamatia, edemul si febra. Desi la prima vedere nu pare a fi un pericol pentru viata omului, se intampla in unele cazuri ca infectia provocata de abcesul dentar sa ajunga pana la os si in spatiile adiacente unde provoaca o diseminare. Un alt simptom este inflamarea gingiei. Zona in care apare abcesul dentar se umfla si apare o roseata la nivelul cavitatii bucale atat in dreptul dintelui cat si la nivelul obrazului.

Tratament

Atunci cand dintele afectat de abces are nervul scos si canalul radicular este obturat, se iau antibiotice care ucid bacteriile si calmeaza zona inflamata.

Chiar daca se iau antibiotice trebuie facuta si o vizita la medicul dentist acolo unde se stabileste cauza declansarii abcesului dentar si se poate indeparta infectia printr-o rezectie apicala.

In cazul in care dintele afectat de abces are nerv, se apeleaza la extirparea nervului, drenarea abcesului si  obturarea canalului radicular.loading...