Abcese periosoare

Abcesele periosoare sunt  formate dintr-un grup de infectii nespecifice cauzate de infectii dento-parodontale si se gasesc in apropierea osului maxilar sau cel mandibular. Dintre aceste abcese periosoase fac parte abcesul spatiului vestibular, abcesul corpului mandibular si cel perimandibular inter submucos si abcesul spatiului palatin.

Abcesul spatiului vestibular

Informatii generale

Acesta reprezinta de cele mai multe ori complicatia unor infectii la nivel dentar si parodontal. Acesta se situeaza intre periostul osului maxilar si mucoasa vestibulului.

Cauze

Procesul infectios care se produce la nivelul apexului dintiilor poate sa evolueze catre tabla osoasa vestibulara. Din aceasta caza infectia produsa transforma in puroi toate tesuturile pe care le intampina in calea sa. Presiunea pe care periostul o percepe este foarte dureroasa.

Simptome

-inflamatia in obrazului – in cazul premolariilor sau molarilor atat inferiori cat si superiori;
-inflamatia pleoapei sau obrazului – in cazul caninilor superiori;
-trismusul

Tratament

Se poate face sub anestezie o incizie longitudionalain santul vestibular, iar la arcada superioara incizia are loc exact langa mucoasa fixa (inferioara). De obicei in functie de starea pacientului se pot prescrie si antibiotice. Se iau analgezice si antiinflamatorii, la final lucrarea finalizandu-se cu extractia factorului dentar.

 

Abcesul spatiului palatin

Informatii generale

Abcesul spatiului palatin este cauzat de procesele infectioase care au loc la nivelul incisivilor lateralo si a premolarilor.

Simptome

Apar dureri la nivelul palatinului, fonatie sau tulburari de deglutitie.  Doctorul detecteaza o zona de bombare foarte dureroasa. Fenomenele algice si intensitatea acestora se vad din presiunea exercitata de puroi asupra fibromucoasei.

Tratament

Tot sub anestezie se face in infiltratie incizia la nivelul unde bombarea este mai mare. Incizia se poae face pe linia mediana cat si pe marginal in cazul in care abcesul este apropiat de gingie.

 

Abcesul corpului mandibular si cel perimandibular intern submucos

Informatii generale

Abcesul spatiului perimandibular extern apare atunci cand infectia difuzeaza sub periostul  marginii bazilare si ajunge intr-un final la os si tegumente. In cazul abcesului perimandibular intern submucos la nivelul fetei interne apare o bombare in dreptul dintelui unde s-a produs infectia.

Simptome

Obrazul este bombat pe portiunea inferioara a dintelui care s-a infectat chiar sub marginea bazilara a ramului mandibular. In acest caz pielea este congestionata iar atunci cand se palpeaza se poate evidentia fluctuenta colectiei. De cele mai multe ori starea pe care o are pacientul este alterata.

Tratament

In cazul abcesul spatiului perimandibular extern se face o incizie la nivelul cutanat. Se patrunde cu pensa la nivelul osului deperiostat. Se asociaza acestei interventii chirurgicale analgezice, antibiotice si inflamatorii, iar la finalul tratamentului se extrage dintele care a cauzat abcesul. In cazul abcesului perimandibular intern submucos se face o incizie longitudinala in apropiere de marginea gingivala. Si in acest caz se aplica lamele de dren timp de cateva zile.

 

 loading...