Dilatatiile venoase vizibile ale venelor superficiale ale membrelor inferioare se numesc  varice ale membrelor inferioare. Acestea apar in contextul unei boli venoase cronice determinate de slabiciunea peretilor venosi.

Membrele inferioare prezinta trei sisteme venoase.Acestea  sunt: sistemul  venos superficial, situat imediat sub piele, dilatatia acestora determinand aparitia varicelor; sistemul venos profund care insoteste arterele si care este situat sub muschi, acesta din urma transportand aproximativ 90% din sangele venos al membrului inferior si conexiunea dintre cele doua sisteme venoase ce se face cu ajutorul unor vene numite vene comunicante.

Venectaziile sunt reprezentate de  vasele sparte sunt dilatatii vizibile ale venelor subtegumentare cu diametrul de sub 3 mm. Ele apar mai des la femei si au drept cauze dezechilibre hormonale, existenta unui sistem venos profund insuficient si sarcina. Acestea se pot trata prin scleropatie sau laser transdermic.

Cauzele aparitiei varicelor sunt statul prelungit in picioare sau la birou, expunerea indelungata la soare si la temperaturi crescute, traumatisme repetate la nivelul membrelor inferioare, sariturile repetate, obezitatea si constipatia si sarcina, prin modificarile hormonale care determina modificari ale tesutului conjuctiv precum si datorita compresiei uterului la nivelul sistemului venos abdomino-pelvin.

Simptomele varicelor sunt evidentiate de umflarea picioarelor la sfarsitul zilei, picioare grele, picioare nelinistite, prurit la nivelul tegumentelor gambei si dureri la statul in picioare timp indelungat.

Varicele pot avea complicatii ce constau in dermita de staza, ulcerul tegumentar si  tromboblebita superficiala.

Ulcerul venos de gamba se trateaza prin rezolvarea refluxului venos prin tratamentul chirurgical al venelor insuficiente, compresie elastica la nivelul membrului inferior, toaleta locala pentru preventia suprainfectarii si chirurgie plastica pentru acoperirea defectului tegumentar.

Diagnosticul varicelor se poate da in urma unei examinarii a pacientului, a efectuarii unui examen ecografic numit Duplex venos sau, in cazul ulcerului venos, prin palparea pulsurilor si determinarea indicelui glezna-brat.

Tratamentul varicelor se administreaza in functie de patologia pacientului, dorinta pacientului, posibilitatile tehnice ale centrului si experienta chirurgului si consta in aplicarea unei contentii elastice  la nivelul membrului inferior afectat; excizia venelor varicoase prin incizii minime si eliminarea venei safene insuficiente din circulatie.

Pentru a impiedica  aparitia varicelor este necesar sa eviti Statul in picioare sau la birou timp indelungat, aparitiei obezitatii, tocurile inalte, expunerea indelungata la soare, baile fierbinti, sauna, masajele anticelulitice sau traumatismele pe traiectul principalelor vene, sariturile, echitatia, gimnastica aerobica si  anticonceptionalele. Totodata trebuie sa faci miscari ale gambelor, miscari de flexie si extensie a piciorului si miscari de ridicare si coborare pe varfuri, sa faci dus cu apa rece la nivelul gambelor de jos in sus, sa stai cu membrele inferioare ridicate la 30 de grade in timpul noptii si in perioadele de repaus si sa practici mersul pe bicicleta si inotul.