Ce este torsiunea de testicul ?

Torsiunea de testicul apare atunci cand un testicul se rasuceste in jurul cordonului spermatic, funiculul spermatic fiind cel care asigura circulatia sanguina la nivelul testiculului. Blocarea aportului de sange determina in timp infarctizarea si necroza testiculului respectiv. In general aceasta afectiune apare la copii de varsta scolara in perioada pubertara, datorita unei mobilitati exagerate a testiculului. Torsiunea de testicul reprezintă conform statisticilor 20 – 30% din patologia scrotului acut fiind declanşata prin rotaţia axială bruscă a testiculului de-a lungul axei longitudinale datorită unei contracţii bruşte a muşchiului cremaster. Debutul poate fi in timpul orei de sport, la joacă sau uneori chiar în timpul somnului.

Simptomatologia este dominata de aparitia unei dureri acute, bruste si severe în regiunea testiculară cu iradiere spre regiunea inghinală frecvent spre stanga. Scrotul este tumefiat (marit de volum) uneori cu poziţie înaltă (ascensionata) a testiculului datorita scurtarii cordonului spermatic. Debutul poate fi în timpul nopţii la aproximativ 60% din cazuri. Durerea este insotita de o simptomatologie de tip abdomen acut cu stari de greata, vărsături si subfebrilitate.

Orice simptome care pot sugera o torsiune a testicului reprezinta o URGENTA UROLOGICA si trebuie sa aduca pacientul la medicul urolog rapid (in maxim 3-4 ore de la debut, altfel odata instalate leziunile testiculare ischemice sau necrotice acestea pot fi ireversibile)

Diagnosticul se stabileste pe baza:
– anamneza: 10% din pacienţi au mai avut asemenea simptome acute cel puţin odată, dar care au dispărut singure (o posibila detorsionare spontană)
– inspecţia şi palparea de catre medicul urolog care evidentiaza urmatoarele

In faza precoce:
– testicul şi epididimul se afla în poziţie atipică
– testicul ascensionat, fixat şi dureros la palpare (semnul Breuzel)
– testicul torsionat
– epididim bine delimitabil
– duct deferent nedureros

In stadiul tardiv:
– scrotul este edemaţiat, tumefiat, eritematos
– fără delimitare între testicul şi epididim
– durere la presiune
– duct deferent dureros

Investigatii:
Analize de laborator: sânge fără modificări; urina fără modificări
Ecografie testiculară: frecvent fără modificări, uneori poziţie atipică a testiculului şi epididimului
Ecografie Doppler arterială: dispariţia zgomotelor fluxului sanguin în cazul torsiunii complicate (foarte dificil de apreciat)
Ecografie Doppler color dublă (sonografie + Doppler color)
faza iniţială: vascularizaţie venoasă dispărută, vascularizaţie arterială diminuată
faza tardivă: vascularizaţie arterială dispărută

Tratament

În cazul suspiciunii de torsiune testiculară: operaţia trebuie efectuata în primele 4 – 6 ore de la debut ! De aceea chiar şi în cazul diagnosticului de epididimita se merge pe principiul “mai bine o epididimită operată decât o torsiune scăpată”
In cazul in care torsiunea este veche de până la 5 ore atunci testiculul este recuperabil pâna la 80% din cazuri. In schimb daca torsiunea este veche de până la 12 ore, testicul poate fi recuperabil in pâna la 20% din cazuri. In schimb daca este prezenta o torsiune incomplete in aceste conditii operaţia poate fi efectuata şi după intervalul de 6 ore. Interventia chirurgicala consta in detorsionarea testiculară şi orhidopexie bilaterală ( fixarea testiculului).

Complicaţii
– atrofie testiculară
– riscul pierderii organului (sterilitate în cazul unui testicul contralateral insuficient)
– cointeresare venoasă – risc de infarct hemoragic

Sursa foto:  www.drbcshah.com

Dr. Diana Enachescu