Teste de infertilitate barbati si femei

Testele de fertilitate sunt o parte esentiala a evaluarii fertilitatii unui cuplu. Prin testare, medicul poate descoperi cauza care impiedica aparitia sarcinii. Un medic ginecolog poate face unele teste de baza, in cazul femeii si un medic urolog, in cazul barbatilor, cu trimitere apoi la un medic specializat in fertilitate, pentru teste mai aprofundate.

Testarea de fertilitate implică ambii parteneri. Potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva, o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de factorul de sterilitate feminina, o treime sunt cauzate de factorul de sterilitate masculin, iar o treime sunt din cauza unor probleme a ambelor parti sau de infertilitate inexplicabila.

Teste de fertilitate la femei:
1. Un examen ginecologic de baza, ce include si analizarea istoricului medical si menstrual, si un examen fizic .
2. Teste pentru bolile cu transmitere sexuala (unele dintre acestea pot provoca infertilitate)
3. Analizele de sange – se verifica cazurile de trombofilie si sindrom antifosfolipidic (în cazurile de avort spontan recurent), precum si o varietate de hormoni, inclusiv LH, FSH, hormoni tiroidieni, hormoni androgeni, prolactina, estradiol (E2), și progesteron.
4. Ultrasunete pentru detectarea ovarelor polichistice, chisturilor ovariene mari, fibroamelor si, uneori, pentru a confirma daca ovulatia are loc. Aceste teste au scopul de a verifica forma uterului si grosimea mucoasei uterine.
5. Teste de evaluare a trompelor uterine si uterului – pentru a verifica daca trompele uterine sunt deschise si nu sunt blocate, precum si pentru a evalua forma uterului. Histerosalpingografia (HSG) este folosita pentru a ajuta la identificarea anomaliilor structurale ale uterului si trompelor uterine.
6. Biopsie endometriala –  care implica luarea unei cantitati mici de tesut din mucoasa uterina
7. Histeroscopia –  care presupune plasarea unui aparat de fotografiat-telescop prin col- uterin in uter, pentru o analiza mai profunda a interiorului uterului. Acest lucru se face în cazul în care un examen HSG a aratat anomalii potentiale sau a fost neconcludent. Medicul poate face, de asemenea, o biopsie de endometru in timpul acestui examen.
8. Sonohysterografie presupune plasarea lichidului steril in uter (prin intermediul unui cateter), iar apoi evaluarea uterului si a peretilor prin ultrasunete.
9. Laparoscopia ( procedura chirurgicala ) poate fi cel mai invaziv test de fertilitate. Acest test se face numai atunci cand simptomele indica o posibila endometrioza, ca parte a tratamentului pentru trompele uterine blocate sau in unele cazuri de infertilitate inexplicabila.
10. Ecografia pelvina – o sonda mica cu ultrasunete este introdusa in vagin; aceasta ofera o imagine mai clara a uterului si a ovarelor decat testul cu ultrasunete, care se realizează prin abdomen.
11. Teste pentru evaluarea ovulatiei – Ovulatia (eliberarea ovulului din ovar) este esentiala pentru fertilitate.
12. Testele genetice – Testarea genetica poate fi recomandata in cazul in care exista o suspiciune ca ar exista anomalii genetice sau cromozomiale ce pot contribui la infertilitate.

Teste de fertilitate la barbati:
1. Spermograma ( analiza spermei ) este principalul test de fertilitate pentru barbati. Este vorba o proba de material seminal pentru evaluarea intr-un laborator . In mod ideal, testul trebuie efectuat de doua ori, in zile diferite, pentru a confirma rezultatele.
2. Un examen fizic general efectuat de catre un urolog poate include –  masurarea inaltimii si a greutatii, evaluare grasimii corporale si a masei musculare, inspectia pielii si a parului, examinarea vizuala a organelor genitale si a sanilor. O atentie speciala este acordata caracteristicilor de deficit de testosteron, care pot include pierderea parului facial si de pe corp si scaderea dimensiunii testiculelor.
3. Testarea genetica a spermei (se cauta prezenta anticorpilor)
4. Analize de sange  – pentru a verifica nivelul de hormoni, de obicei, de FSH si testosteron, dar uneori, de asemenea, LH, estradiol sau prolactina.
5. Testarea bolilor cu transmitere sexuala.
6. Ultrasunete, pentru a evalua veziculele seminale si scrotul
7. Sumar de urina postejaculare (teste de urina) pentru a verifica ejacularea retrogradă
8. Biopsia testiculara, care implica indepartarea tesutului testicular printr-o procedura chirurgicala minora
9. Vasography se realizeaza cu raze X si este folosita pentru a depista posibilele obstacole ale organelor de reproducere masculine.
10.Alte teste – daca se suspecteaza un blocaj in tractul reproductiv (epididimului sau canalului deferent), un test cu ultrasunete transrectal pot fi efectuat, iar daca se suspecteaza o ejaculare retrograda (miscare de material seminal in vezica urinara) este nevoie de o proba de urina postejaculare.
Teste de fertilitate pentru cuplu:

1. Daca a existat un avort spontan in trecut se poate face un test de sange pentru a cauta boli genetice care pot duce la pierderea sarcinii.
2. Desi este efectuata destul de rar, testarea postcoital (PCT) implica prelevarea unei mostre de mucus cervical de la o femeie printr-un examen pelvian, cateva ore dupa ce cuplul are contact sexual, pentru a se evalua interactiunea dintre mucusul cervical al femeii si sperma barbatului.

Suportul emoțional pe timpul evaluarii infertilitatii este foarte important. Incapacitatea cuplului de a avea copii poate duce la o varietate de emotii, inclusiv anxietate, depresie, furie, rusine, vinovatie. Stresul psihologic este asociat cu esecul tratamentului de infertilitate, iar interventiile in vederea destrasarii au dus la cresterea ratei de sarcina. Desi cea mai buna abordare pentru tratamentul stresului psihologic legat de infertilitate nu a fost determinata, unii experti sugereaza tehnici de relaxare, managementul stresului si sprijin din partea grupului. Evaluarea de catre un psiholog poate fi necesara pentru unele persoane cu simptome semnificative de anxietate sau depresie. Si sa nu uitam totusi ca exista o serie de optiuni pentru tratamentul infertilitatii, atat la barbati, cat si la femei.

Sursa foto:  www.babymed.com