Pe langa psihoterapia si consilierea psihologica o alta metoda ce completeaza sfera serviciilor psihologice din Romania este psihoterapia de grup.
Terapia de grup consta in participarea mai multor persoane ce se comfrunta ca probleme asemanatoare si care au o atitudine sustinatoare. Astfel se pot produce schimbarile dorite in viata acestora, cu atat mai mult este foarte benefica si prezenta a doi terapeuti in asistarea persoanei sa depaseasca dificultatile pe care le intampina in viata de zi cu zi.
Cele mai frecvente probleme sunt de natura emotionala in care este vorba de stres, de incredere scazuta in sine sau de suferinta in urma faptului ca sunt marginalizate de catre ceilalti, ca nu stiu cum sa interactioneze corect pentru a se integra in societate sau ca nu pot mentine o relatie satisfacatoare de cuplu.
Grupul faciliteaza primirea unui obiectiv, in conexiune inversa legat de propria atitudine si de modul cum este ea primita de ceilalti, si reprezinta un sistem de suport si o oglinda care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor.
Un beneficiu important al terapiei de grup este sentimentul de a fii inteles si acceptat. Astfel persoanele ce cred ca numai lor li se intampla anumite lucruri dificile descopera ca sunt si altele ce le impartasesc trairile si intervine sentimentul de normalitate.
Totodata sentimentul de vulnerabilitate se schimba cu senzatia de putere personala influentata de altruismul pe care il da faptul ca isi dau seama ca sunt utili si ii ajuta pe ceilalti sa depaseasca acele ganduri inspaimantatoare ce ii framanta frecvent.