Hans Selye, cel care a spus ca lipsa stresului inseamna moarte si cel care a formulat in anul 1937 primul model teoretic  si experimental al acestuia, l-a definit ca fiind un sindrom general de adaptare.

Stesul este un factor nociv atunci cand se face referire la ceea ce numea Selye “disstres”, care apare atunci cand resursele de adaptare ale organismului sunt suprasolicitate. Pe de alta parte el este inevitabil si indispensabil ca factor de success adaptativ.

Unerori se crede ca durerea de cap, oboseala, problemele  gastrointestinale, respiratorii sau cardiace sunt doar cauze ale stresului ce reprezinta epidemia globala a timpului nostru, dar de multe ori aceasta idee este doar in capul nostru.

Raportul dintre psihic si fizic este evidentiat de modul in care cautam sa explicam cauza oboselii ce apare destul de repede si dureaza neobisnuit de mult. Unii mizeaza pe faptul ca este ceva normal la efortul pe care il depun, iar altii incearca sa caute o cauza fizica ce se poate demonstra prin investigatii medicale.

Deosebirea dintre oboseala normala  si cea patologica este redata de stari mai accentuate de oboseala dimineata ce nu dispare dupa intreruperea efortului, tulburarile de somn, tensiunea musculara sau cefaleea permanenta si starea de oboseala permanenta incluzand si zilele libere de repaos.

Putem sesiza daca suferim de un sindrom de oboseala cronica daca aceasta persista pe o perioada mai lunga de 6 luni si se asociaza cu slabiciune musculara, subfebrilitate, dureri musculare, stare de rau care dureaza mai mult de 24 de ore dupa efort, dureri osteoarticulare, dureri de cap, inflamaţia ganglionilor, sensibilitate crescuta la infectii.

Reactia de stres este provocata de secretia de noradrenalina si adrenalina, afectarea secretiei de endorfine si perturbarea sistemului imunitar ce se coreleaza cu durerile multiple, oboseala si rezistanta scazuta la infectii.

Cauza sindromului de oboseala cronica este generata de o dereglare generala produsa de depasirea capacitatii de adaptare, ea tratandu-se cu doze mici de antidepresive.