simptomele bolii alzheimer

Afecţiunile de tip boală Alzheimer sunt demenţe ireversibile datorate unei afecţiuni organice a creierului. Demenţa Alzheimer este o boalǎ care se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Progresiv sunt afectate memoria, intial cea de scurtă durată și ulterior, cea de lungă durată, comunicarea – limbajul, inteligența – intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare în societate. Pe mǎsura ce boala evoluează, bolnavul cu boala Alzheimer nu va mai putea realiza activităţile de fiecare zi.

Există mai mult forme de demenţă: de tip Alzheimer, vasculară, Boala Pick – atrofie fronto- temporală, cea legată de consumul abuziv de alcool, cea cu corpi Lewy, demența din Boala Parkinson, Boala Huntington – însă manifestările clinice sunt foarte asemănătoare.

In Romania, sunt aproximativ 35.000 de persoane diagnosticate cu această formă de demență, însă numarul real a tuturor formelor de demență este considerat a fi aproximativ 250.000 de persoane suferinde. În plus, boala Alzheimer şi celelalte forme de demenţă sunt cel mai des descoperite în faze tardive când tratamentul medicamentos nu mai poate opri progresia bolii. Perioada de supravieţuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ trei ani şi jumătate pentru bolnavii din România în comparaţie cu evoluţia obişnuită a bolii de 8-12 ani!

Diagnosticul precoce – manifestări clinice:

Familia sau rudele observă modificări ale memoriei, personalităţii sau funcţionalităţii
Semnul întoarcerii capului – atunci când cineva se adresează pacientului acesta nu înțelege și atunci se întoarce către o rudă apropiată care îi va explica
Dificultate în a-şi aminti date, ezitări de limbaj, depresie la începutul bolii, anxietate
Minimalizarea şi/sau raţionalizarea greşelilor – pacientul afirmă că mai uită uneori, dar nu e foarte grav și este din cauza vârstei
Gandire: dificultate in abstractizare, in planificare, in adaptarea la sarcini noi
Orientarea: temporala, spațială – se rătăcesc în afara casei, apoi chiar și în casă.
Pierderea treptată, în 8-10 ani, a funcţiilor intelectuale, orientarea, memoria, percepția, discernământului , funcțiile intelectuale, judecata, capacitatea de autoingrijire.

Memoria ( amnezie):
Un istoric cu probleme de memorie pentru evenimentele recente, care nu afectează memoria imediată sau de lungă durată.
Afectarea memoriei recente – numere de telefon, nume, evenimentele zilei apoi progresiv date mai vechi, date personale importante (varsta, date de nastere, adresa); pierd: chei, acte; uita sa inchida apa, gazul
tulburari ale memoriei (memoria de fixare – nu reține informațiile, memoria de evocare – nu reușeste să își aducă aminte)

Limbajul (afazie):
vag, stereotip, circumstantial,
anomie – neputința de a evoca nume de persoane, localități
mutism
ecolalie – repetarea automată a vorbelor altuia
palilalie – repetarea involuntară a unor propoziții sau cuvinte

Activitatea (apraxie):
duce la dificultati in sarcinile cele mai simple: imbracat, gatit, desenat (teste)
dificultati in executarea sarcinilor (planificare, organizare)
se pot autovătăma, se pot rătăci şi nu mai ştiu să se întoarcă acasă, pot fi deposedaţi de bunuri – li se fură banii, nu se pot îngriji.

Cunoașterea: ( agnozie):
nu mai recunoaște obiecte, persoane – chiar membrii ai familiei sau propria reflexie în oglindă
Modificari ale personalității:
accentuarea trăsăturilor, iritabilitate, ostilitate, uneori agresivitate, comportament dezinhibat

Această stare a bolnavilor influenţează si membrii familiei, din cauza necesităţii de a supraveghea bolnavul 24 de ore pe zi. Aceste familii au nevoie de consiliere si de îndrumare spre servicii care să le sprijine în îngrijirea la domiciliu a bolnavilor.

Adrese utile:
Societatea Română Alzheimer: www.alz.ro
Centrul memoriei din Bucureşti: telefon 0213348940
Institutul Naţional pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu
Handicap: Telefon 021-3220976

Sursa foto: mamashealth.com

Dr. Diana Enachescu