Sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine se numeste sarcina ectopica.

Sistemul reproductiv feminin este format din uter, doua ovare, doua trompe uterine si vagin. Trompele uterine, denumite si oviducturi, salpinge sau tubele lui Fallopio, sunt doua tuburi flexibile, care fac legatura intre ovare si uter.

Intr-o sarcina normala embrionul se implanteaza la nivelul mucoasei ce captuseste interiorul uterului/ endometrului, dar intr-o sarcina ectopica acesta se ataseaza de alte tesuturi, frecvent la nivelul trompelor uterine, dar si la nivelul colului uterin, al ovarului sau al altor organe intraabdominale.

Sarcina heterotropica apare in sarcinile gemelare unde exista posibilitatea ca unul din embrioni sa se implanteze la nivelul uterului si altul in afara acestuia.

Din cauza neimplantarii embrionului la nivelul endometrului se poate ajunge la rupterea organului in care s-a implantat, hemoragie interna, soc si in unele cazuri chiar la moartea pacientei.

Sarcina ectopica poate fi cauzata de anomalii ale trompelor uterine, daca acestea sunt anormale ca urmare a unor infectii, interventii chirurgicale, tumori sau datorita malformatilor prezente de la nastere;  chirurgia de reconstructie tubara; sarcina ectopica in antecedente;  expunerea in-utero la DES; antecedentele de infectii genitale  in special chlamydia si gonoreea; infertilitate; parteneri sexuali multipli; fumatul; fertilizarea in vitro; sterilizarea chirugicala prin ligatura si sectionarea trompelor si folosirea dispozitivului intrauterin.

Simptomele unei astfel de sarcini implica durere abdominala, intarziere menstruala, sangerare vaginala sau secretie vaginala maronie, tensiune mamara, mictiuni frecvente si greata sau varsaturi, iar in cazul ruperii sarcinii, durere acuta, ameteala, scaderea tensiunii arteriale, lesin si soc.

Diagnosticarea acestei afectiuni se face cu ajutorul ecografiei transvaginale, folosita pentru vizualizarea organelor genitale interne, si cu ajutorul dererminarii din sange a unui hormon de sarcina HCG.

Tratarea se poate face medical sau chirurgical.

Tratamentul medical consta in administrarea unei substante ce opreste cresterea embrionului cu methotrexat ce se efectueaza intravenos, intramuscular sau chiar la nivelul sarcinii ectopice.

Tratamentul chirurgical se poate face printr-o interventie laparoscopica, in cadrul careia este posibil sa se indeparteze sarcina ectopica si sa se refaca trompa uterina, sau printr-o incizie abdominala.