Cum se manifesta cataracta si glaucomul

Cataracta si glaucomul sunt parti naturale ale procesului de imbatranire, cu care cei mai multi oameni de peste 60 de ani se confrunta Cataracta este o afectiune a ochilor, ce consta in opacifierea cristalinului natural al ochiului, fiind cea mai raspandita cauza a orbirii. Nu exista inca nicio metoda dovedita stiintific care sa previna inevitabilul.
Evolutia cataractei poate fi încetinita prin evitarea expunerii la cantitati mari de lumina ultravioleta, evitarea fumatului si urmarea unei diete sanatoase.
Persoanele cu cataracta timpurie vor observa ca schimbarea ochelarilor, folosirea ochelarilor de soare si un iluminat mai bun pentru citit pot atenua semnificativ simptomele. Multe cazuri de cataracta sunt neplacute, datorita simptomelor prea putine si a disconfortului creat, in urma aparitiei. Singurul tratament cu adevarat eficient pentru cataracta este indepartarea chirurgicala a lentilei tulbure. Se recomanda mai ales in cazurile persoanelor care isi pierd capacitatea de a efectua activitatile zilnice, cum ar fi condusul, cititul, uitatul la tv sau la calculator.
Daca insa ochiul are alte boli, precum glaucomul, degenerare maculara, retinopatia diabetica sau deteriorarea nervului optic operatia de cataracta nu poate imbunatati vederea.
Glaucomul consta in distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, furand astfel treptat din vedere, fara niciun avertisment si de multe ori fara simptome.
Nici glaucomul ( cel de tip principal ) nu poate fi prevenit, insa daunele asupra nervului optic si pierderea treptata a vederii pot fi prevenite prin diagnosticarea timpurie, un tratament eficient si adminisrarea corecta a acestuia. Tipurile secundare de glaucom pot fi adesea prevenite prin evitarea traumatismelor oculare si tratamentul prompt al inflamatiilor oculare si a altor boli ale ochiului sau ale organismului care pot provoca forme secundare de glaucom.
Cataracta si glaucomul sunt afectiuni grave care pot provoca pierderea vederii. Cu toate acestea, in cazul pierderii vederii din cauza cataractei se poate interveni chirurgical, pentru recastigarea ei, insa pierderea vederii din cauza glaucomului este ireversibila.
Desi leziunile nervilor si tulburarile de vedere cauzate de glaucom nu pot fi, de obicei, vindecate, glaucom este o boala care poate fi, in general, controlata. Tratamentul poate face presiuni intraoculare normale si, prin urmare, se poate preveni sau intarzia deteriorarea nervilor si aparitia continua a tulburarilor de vedere. Tratamentul poate implica utilizarea de picaturi de ochi, pastile (rar), interventii cu laser sau interventii chirurgicale. Fiecare tip de terapie are beneficiile sale si posibile complicatii.
Cum interactioneaza cataracta si glaucomul cu medicamentele? Cei care au glaucom si au folosit medicamente agoniste adrenergice, cum ar fi epinefrina sau propine, pot observa o crestere in stralucire, in cazul in care acestea au cataracta. Persoanele care folosesc picaturi pentru ochi miotice, cum ar fi pilocarpina sau carbachol pentru presiuniea intraoculara, pot descopei ca vederea lor s-a redus din cauza medicamentelor pentru glaucom. Aceste medicamente au tendinta de a micsora pupila, reducandu-se astfel cantitatea de lumina ce intra in ochi.
Desi marea majoritate a persoanelor care se confrunta cu aceste boli sunt varstnicii, exista posibilitatea ca ele sa apara si in cazul persoanelor tinere, (traumatisme, boli generale ex. diabet zaharat sau in cazul unor tratamente lungi cu anumite medicamente ex. derivati cortizonici).

Sursa foto:  www.nytimes.com