Este o intrebare foarte interesanta la are foarte multi oameni se gandesc deoarece toata lumea are alunite pe corp. Nevii sau alunitele, asa cum le cunoaste toata lumea, sunt tumorete beninge. Ele se difera una de alta prin culoare, forma si dimensiune. In plus nevii pot aparea pe orice parte a corpului chiar si sub unghii.

Nevii se pot recunoaste foarte usor deoarece sunt niste foormatiuni rotunde si ovalare, avand dimensiuni intre 2 si 6 milimetri. Culoarea variaza de la cea a pielii la roscat-brun, cafeniu sau negru si brun. In ceea ce priveste gradul de risc pe care il au cei cu alunite, acesta este relativ redus fiindca in mod normal alunitele nu sunt periculoase. De recomandat este insa sa faceti un consult dermatologic pentru a vedea daca pe corp au aparut si alunite periculoase pentru sanatate.

Acesti nevi displazici sunt recunoscuti de medicul dermatolog foarte usor in timpul consultului dermatologic. Fata de alunitele normale, cele periculoase sunt asimetrice si cu dimensiuni mai mari decat limitele normale (2-6 mm). Ei au nevoie de supraveghere atenta ca sa nu devina periculosi. Culoarea nevilor displazici poate fi maro deschis, neagra, roz sau anumite nuante de brun.

Un factor care favorizeaza aparitia alunitelor este expunerea la soare. Pe langa acesta mai intervin si anumiti factori genetici. Prima oara cand apar nevii se intampla in copilarie iar la pubertate se dezvolta mai mult. In cazul in care au loc modificari hormonale numarul neviilor poate creste, isi pot schimba culoarea, sau se pot mari. Dupa o anumita varsta nevii incep sa se reduca si sa dispara cu timpul.

Cel mai important, mai ales in cazul celor care au multe alunite, este sa sa faca un consult dermatologic. In cazul in care pe corp sunt si nevii atipici atunci dermatologul ii va detecta si se va face o supraveghere atenta asupra acestora timp de minim 3 luni. Ca si tratament, se poate face supravegherea si monitorizarea atenta timp de 3-6 luni sau indepartarea chirurgicala. Interventia chirurgicala este insotita de un examen histopatologic la nevii care sangereaza sau ulcereaza.