Pentru interventiile chirurgicale de la nivelul abdomenului se poate alege fie metoda clasica sau cea laparoscopica. In cazul interventiei clasice se face o incizie mici care sectioneaza pielea si musculatura abdominala in timp ce in cazul interventiei laparoscopice se foloseste bisturiul care sectioneaza pielea in mai multe puncte.

Prin punctele care s-au facut cu ajutorul bisturiului se introduc niste instrumente numite trocare. Dimensiunile sunt de 5-15 mm. Cu ajutorul acestora se strabate stratul muscular si se indeparteaza usor fibrele musculare fara a le sectiona. Dupa acest prim pas se trece la insuflarea unui gaz medical pentru a destinde abdomenul.

Gazul are presiune controlata si constanta. Pe urma se introduce un telescop cu camera de filmat chiar printr-un trocar dar si o sursa rece pentru a fi redate imagini cat mai clare pe monitorul conectat la camera.  Interventia chirurgicala se face cu ajutorul unor instrumente lungi care se bag prin trocarele ramase libere. Aceste instrumente au diamentrele cuprinse intre 5 si 10 mm. Dupa ce interventia este gata, se scoate gazul medical introdus la inceput si apoi se retrag si trocarele. La final pielea se va coase, iar fibrele musculate revin in pozitia lor normala.

Se pare ca interventiile chirurgicale prin cale laparoscopuca sunt mai recomandate decat cele clasice. Printre operatiile la nivelul abdomenului recomandate se includ si operatiile de extragere a veziculei biliare, a apendicelui, tumorilor beningne , organelor abdominale sau operatiile adresate reflexului gastro-esofagian.

Exista si cazuri in care nu se poate efectua operatia laparoscopica. Aceste cazuri sunt atunci cand se face transplant de organe, ocluzie intestinala sau peritonita neglijata.

Avantaje pentru folosirea acestei metode este atat de partea pacientului cat si de partea medicilor chirurgi. Medicul chirurg poate opera mult mai confortabil fiindca cu ajutorul camerei introduse in abdomen poate vedea structurile anatomice.  Pacientul va avea dureri mult mai mici, iar la cateva ore de la operatie chiar se poate ridica din pat. Refacerea dupa interventia suferita este mult mai rapida decat in cazul interventiei clasice.

Iata si alte avantaje pentru pacient:

-spitalizare redusa;
-durere postoperatorie mult mai mica;
-aspect cosmetic  mai bun deoarece cicatricile sunt mult mai mici;
-complicatii, legate de defectul de vindecare al musculaturii abdominale, nu apar pe termen lung.