menstruatie neregulata

Sangerarea prezenta, in cazul femeilor, o data pe luna cu durata intre 3 si 7 zile este cunoscuta sub numele de menstruatie. Aceasta este urmata de o pauza de 28 de zile ( este de asemenea normala si orice perioada cuprinsa intre 21 si 35 de zile ) pana la momentul aparitiei urmatoarei menstruatii. Procesul poarta numele de ciclu menstrual iar durata si simptomele aferente difera de la o femeie la alta. El este insa, de multe ori neregulat, iar cauzele variaza de la stres pana la afectiuni medicale.

Motive in caz de menstruatie neregulata:
Stresul cotidian, schimbari in rutina zilnica, diete alimentare, exercitii fizice, emotii intense, socuri emotionale, calatorii, volum de munca ridicat – toate acestea pot avea efect asupra ciclului menstrual, ducand la dereglarea lui.
Anticonceptionalele – cele mai multe pilule anticonceptionale contin o combinatie de estrogen si progesteron (unele contin doar progesteron), cu rolul de a preveni sarcina. Cand administrarea acestora a fost intrerupta, in unele cazuri poate aparea menstruatia neregulata sau chiar amenoreea (lipsa menstrelor), pe parcursul unei perioade de pana la sase luni.
Polipi uterini (mici excrescente benigne -necanceroase- în mucoasa uterului) sau fibroame (tumori care se ataseaza la peretele uterului) – acestea pot provoca sangerari abundente si dureri în timpul menstruatie, iar in cazul fibroamele mari s-ar putea pune presiune asupra vezicii urinare sau rect cauzand disconfort.
Endometrioza ( reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale – celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie – in afara uterului) apare atunci cand tesutul endometrial incepe sa creasca in afara uterului, fapt ce poate provoca sangerari anormale, crampe sau dureri, inainte si in timpul menstruatiilor sau provoaca durere in timpul actului sexual.
Boala inflamatorie pelvina este o infectie bacteriana care afectează sistemul de reproducere feminin, prin intrarea bacteriilor in vagin, in timpul actului sexual si apoi extinderea lor la uter si la tractul genital superior. Simptomele includ o scurgere vaginala cu un miros neplacut, ciclu menstrual neregulat, dureri in pelvis si in zona de jos a abdomenului, febra, greata, varsaturi sau diaree.
Sindromul ovarului polichistic – se refera la sacii mici, plini cu lichid, numiti chisturi, care se pot forma in ovare si care pot fi adesea vazuti la ecografie. O femeie cu acest sindrom va avea ciclu menstrual neregulat sau menstruatia i s-ar putea opri complet.
Obezitatea- aceasta poate fi cauzata de un dezechilibru hormonal, fapt ce poate afecta totodata si ciclul menstrual al unei femei.
Alte cauze ale ciclului menstrual neregulat includ: cancer uterin sau cancer de col uterin, medicamente, cum ar fi steroizi sau medicamente anticoagulante, afectiuni medicale, cum ar fi anemia, alte tulburari de sangerare, o glanda sau tiroida hiperactiva sau tulburari pituitare, care afectează echilibrul hormonal, complicatiile asociate cu sarcina, inclusiv avort spontan sau o sarcina ectopica (ovulul fertilizat este implantat in exteriorul uterului, de exemplu, in interiorul trompei uterine).
Pentru a putea diagnostica mai bine si a preveni menstruatia neregulata este indicata pastrarea unei evidente exacte a tuturor menstruatiilor, inclusiv notarea aspectelor legate de aceasta, precum cantitatea, daca exista cheaguri de sange, crampe si dureri.
Iata si cateva recomandari pentru prevenirea dereglarii ciclului menstrual: mentinerea unui stil de viata sanatos, prin consumul moderat de alimente si cu continut scazut de grasime, asigurarea unui somn odihnitor, practicarea unor tehnici de relaxare, reducerea activitatilor fizice prelungite sau intense, utilizarea anticonceptionalele, la recomandarea medicului specialist, schimbarea tampoane si a absorbantelor, cel putin de doua ori pe zi, in perioada menstruatiei (pentru a evita sindromul de soc toxic si preveni infectiile). Consultul ginecologic este obligatoriu si trebuie sa aiba o frecventa anuala.

Sursa foto: www.healthveda.com