cum tratam febra la sugari

Febra este doar o reactie de aparare a corpului împotriva unei agresiuni externe (infectii virale sau microbiene). Febra constituie un fenomen alarmant pentru multe dintre mame, mai ales datorita faptului reprezinta un simptom frecvent întâlnit în rândul copiilor de toate vârstele. Tocmai de aceea este important sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid. Febra la sugari poate sa apara si dupa administrarea unui vaccin si este considerata o reactie obisnuita a organismului.

ATENTIE exista situatii în care febra nu este reala.

Cel mai frecvent, febra reala este însotita de semne si simptome ca: neliniste psiho-motorie, agitatie, plâns neexplicat, cefalee, somnolenta, dureri musculare, frisoane, transpiratia.

De retinut!
Nu masurati temperatura dupa masa, imediat dupa trezire, dupa plâns viguros, dupa baie, dupa efortul de defecatie, agitatie, la copilul care nu a fost hidratat corespunzator, în camere supraîncalzite, dupa expunere prelungita la soare (febre false prin supraîncalzire).

Febra este: redusa < 38, 5, moderata < 40 grade, înalta= hipertemie > 40 grade Celsius.

În primul rând Nu intrati în panica! Este extrem de important înainte sa se cheme ambulanta sau sa adresati medicului de la camera de garda – primiri urgente sa se încerce scaderea temperaturii la domiciliu. In majoritatea manualelor de pediatrie primul gest descris este acela al : DEZBRACARII COPILULUI.

Aerisiti rapid camera copiilor, schimbati copiii de haine prea groase-calduroase, administrati lichide caldute-ceai, apa plata, suc de fructe natural în cantitati mici si în mod repetat, constant la intervale de 5-10 minute, astfel încât sa preveniti pericolul de deshidratare.

Masuri pentru scaderea temperaturii:

1  Administarea de paracetamol (Panadol, Eferalgan, Calpol) corespunzator greutatii copilului. Este foarte important sa administrati cantitatea exacta de medicament pentru ca orice tratament subdozat nu isi face efectul.
Panadol 120mg/5ml la 8h
– 3-6 luni – 4ml x3/zi
– 6-12 luni – 5ml x3/zi
– 1-2 ani – 7ml x3/zi
– 2-3 ani – 9 ml x3/zi
– 3-6 ani – 10ml x3/zi
– 6-9 ani – 14 ml x3/zi
– 9-12 ani – 20 ml x3/zi
Apoi se astepta 30 de minute, dupa care se masoara din nou temperatura. Daca temperatura nu a scazut se trece la etapa urmatoare:

2 Administrarea de Ibuprofen ( Nurofen, Ibalgin, Ibugesic)
Nurofen 125mg/5ml la 8h
– 3-12 luni: câte 2,5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
– 1-3 ani: câte 5 ml suspensie orala, de 3 ori pe zi.
– 4-6 ani: câte 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
– 7-9 ani: câte 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.
– 10-12 ani: câte 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orala, de 3 ori pe zi.

Apoi se astepta 30 de minute si se masoara din nou temperatura, iar daca nici de data aceasta nu a scazut, se pot face impachetari hipotermizante.

Pentru a tine temperatura sub control recomand schema alternativa Panadol si Nurofen alternativ la 4h conform tabelului de mai jos:

Ora 12 Ora 16 Ora 20 Ora 12 Ora 4 Ora 8
Nurofen Panadol Nurofen Pandol Nurofen Panadol

NU se va folosi niciodata aspirina la copilul sub 12 ani, existând pericolul de sindrom Reye.

Medicatia antitermica se administreaza conform recomandarilor medicului, NU se administreaza doar la nevoie, în acest mod apar situatiile de hipertemie, când febra scade extrem de greu.

Daca temperatura creste si în conditiile administrarii alternative de Nurofen cu Panadol atunci puteti continua cu împachetari hipotermizante.

3. Novocalmin (supozitoare) – 50mg/kg/zi, (in 2 sau 3 prize zilnice) – este cel mai eficient antitermic medicamentos.

ATENTIE: Pericolul cel mare al acestui medicament îl reprezinta agranulocitoza – o afectare a maduvei
( se administreaza doar la recomandarea medicului si în cazuri în care cand febra nu cedeaza la antitermicele uzuale sau la impachetari)

4. Diclogesic ( diclofenac – supozitoare 12,5 mg)

5. Impachetari reci si bai caldute.

Nu se administreaza antibiotic în prima zi de febra, mai ales daca nu a fost vazut copilul de medic.

Sursa foto: www.essentialbaby.com.au

Dr. Diana Enachescu