Scuratrea colului uterin, dilatarea orificiului intern cervical sau a colului uterin in totalitate in sarcina, urmate de avort se defineste ca fiind insuficienta cervico-istmica. Ea este una din cauzele prevenibile ale avortului de trimestru II si ale nasterii premature.

Colul este portiunea inferioara, tubulara si ingusta a uterului ce patrunde in vagin. De fapt este singura parte din uter care se poate simti cu usurinta prin palpare.

In cazul unei femei negravide canalul cervical este inchis si totusi permeabil pentru a putea permite evacuarea sangelui menstrual si ascensiunea spermatozoizilor. Dupa ce aceasta ramane insarcinata colul este ocupat cu o secretie vascoasa ce formeaza o bariera de protectie pentru sarcina pana in trimestrul 3 de sarcina cand acesta incepe sa se dilate usor, corpul pregatindu-se de travaliu.

Diagnosticul se pune de obicei doar in cazul pierderilor repetate ale sarcinilor in trimestrul 2, relativ fara dureri, in cazul nasterii premature fara contractii sau sangerari, insa poate fii descoperit si in urma unei ecografii transvaginale prin care se poate observa lungimea colului si starea orificiului intern al acestuia.

Insuficienta cervico-istmica este cauzata de leziunii mai vechi ale colului uterin datorate interventiilor chirurgicale la acest nivel si de nasteri sau avorturi ce au avut ca urmare ruptura de col.

Aceasta afectiune poate fi tratata prin corectarea chirurgicala a acesteia printr-o sutura circulara la nivelul colului uterin ce poarta numele de cerclaj. Acesta se aplica pe cale vaginala sub anestezie generala, interventia durand doar 10-15 minute.

In cazuri mai dificile are loc cerclajul transabdominal prin care este plasata o sutura la nivelul segmentului inferior uterin, nasterea urmand sa se faca prin operatie cezariana , iar cerclajul fiind pastrat si pentru sarcinile ulterioare.

Pacienta va fii externata a doua zi, medicul recomandandu-i repaus fizic in primele zile si repaus sexual si ii va prescrie o serie de medicamente ce vor preveni infectiile si travaliul prematur.

Pentru a preveni insuficienta cervico-istmica trebuie sa va informati medicul curant espre eventuale operatii suferite la nivelul colului in trecut, sarcini pierdute anterior, nasteri premature sau proceduri de cerclaj si sa va asigurati ca aveti parte de o monitorizare atenta a sarcinii in trimestrul 2.