infertilitatea la barbati

15% din cuplurile din zilele noastre se confrunta cu problema infertilitatii. Aproximativ o treime din cazuri se datoreaza infertilitatii barbatilor. Cuplul este considerat infertil dupa un an de incercari, fara succes, de a avea un copil. Abia atunci este momentul pentru inceperea investigatiilor de specialitate.

Prima, dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine, este legata de anomaliile lichidului seminal – numar mic de spermatozoizi, acestia nu se formeaza corect si nu se deplaseaza destul de repede si mor inainte de a ajunge la ovul, lichidul seminal este prea gros si cauzeaza incetinirea spermatozoizilor sau nu exista deloc. O alta cauza o reprezinta disfunctia erectila, cunoscuta sub numele de impotenta si problema ejacularii, fie ea precoce, adica barbatul nu poate controla reactia de ejaculare cel putin 30 de secunde dupa penetrare, fie imposibilitatea de ejaculare (anejaculare). Multi dintre barbati sunt diagnosticati cu inferitilate inexplicabila, adica nu se poate descoperi motivul, cauza ce creeaza aceasta problema. Optiunile de tratamet trebuia avute in vedere chiar si in aceste cazuri.

Exista anumiti factori ce pot determina cresterea riscului aparitiei infertilitatii la barbati:
Afectiuni hormonale precum hiperprolactinemia, hipotiroidismul, etc.
Varicocelul – (sangele stagneaza in venele testiculare, formarea spermatozoizior fiind astfel afectata )
Chimioterapia sau radioterapia pentru cancer
Expunerea prelungita la toxinele din mediu, cum ar fi plumbul, pesticidele sau produse chimice, toxice,
Fumatul si consumul excesiv de droguri sau alcool
Lovitura puternica la scrot si testicule, infectii sau boli precum oreion, turbeculoza, etc.
Supraincalzirea testiculelor de la purtarea hainelor stramte, sauna, cazi cu hidromasaj sau febra mare
Criptorhidia inseamna necoborarea unui testicul din abdomen in scrot, inca de la nastere
Imbatranirea aduce si modificari in structura spermei, ceea ce determina scaderea calitatii lichidului seminal
Bolile cu transmitere sexuala- chlamydia sau gonoreea –  repetate pot fi asociate cu infertilitatea
Obezitatea presupune deraglari hormonale ce pot afecta negativ fertilitatea
Mersul pe bicicleta prelungit poate afecta functia erectila, mai ales ciclismul montan
Malnutritie, anemie
Stresul excesiv

Pentru a diagnostica infertilitatea la barbati specialistii efectueaza urmatoarele investigatii:
examen fizic si discutia despre istoricul medical,
teste asupra spermei si a lichidului seminal,
teste imagistice pentru a depista eventuale probleme structurale
teste genetice pentru identificarea defectelor cromozomiale sau defectelor genetice
teste de sange, pentru depistarea unor eventuale probleme hormonale sau infectii,
biopsia testiculara  – implica recoltarea de probe de la testicul cu un ac, iar rezultatele vor spune daca productia de sperma este normala.

Odata cu stabilirea diagnosticului se trece la tratarea infertilitatii, in functie de cauzele ce stau la baza ei. Principalele optiuni de tratament sunt:

Cel chirurgical –  in vederea repararii varicocelului sau a oricaror obstacole din tractul reproductiv. Tratamentul medicamentos are ca scop tratarea tulburarilor hormonale. Cand aceste metode au fost epuizate se trece la inseminarea intrauterina, alternativa sau artificiala – consta in „spalarea spermei” adica separarea spermei sanatoase de restul lichidului si inseminarea acesteia in uterul partenerei – , apoi la fertilizarea in vitro in combinatie cu injectarea intracitoplasmatica a spermei, ce presupune injectarea unui spermatozoid intr-un ovul obtinut prin fertilizarea in vitro. Gasirea unui donator este o alta optiunea la care se poate apela.

Cei mai multi barbati sunt socati la aflarea vestii ca sunt infertili si pot suferi o depresie, fiindu-le afectate astfel masculinitatea, sexualitate si virilitate. Acestia vor lupta in permanenta cu ideea ca ei nu sunt mai capabili sa faca ceea ce altii pot. Este indicat sa se consulte un medic sau daca este necesar, un psihoterapeut specializat in sexologie, ce i-ar putea ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada dificila.

Sursa foto: benhviendakhoahanoi.com.vn