Ce este herpes zoster ?

Zona zoster sau herpesul zoster reprezinta o infectie a pielii cu herpes virus varicellae (virusul varicela zoster – VZV), un alt membru al familiei herpes virusurilor umane in afara de herpes simplex care determina infectia herpetica la nivelul buzelor si pe mucoasa genitala.

Acest virus produce doua manifestari specifice: varicela, care apare la primul contact cu virusul si herpesul zoster (manifestarea recurenta).Virusul se raspandeste in organism pe cale hematogena, iar dupa mai multe cicluri replicative (de inmultire) se localizeaza in tegument, pe mucoase in alte organe tinta. Dupa prima infectia cu virusul varicelo-zosterian, aceasta se propaga pe cale nervoasa si infecteaza persistent ganglionii nervilor rahidieni si craniei ramanand cantonat la acest nivel. Ulterior virusul doar se reactiveaza in momentul in care scade imunitatea organismului.
Manifestarile clinice: debutul este cu durere si parestezii, simptome care precedă cu câteva zile apariţia leziunilor cutanate. Semnele generale de boala sunt reprezentate de cefalee, febra si stare de rau.
Eruptia cutanata, de obicei este unilaterala si este limitata la aria cutanata inervata de un singur ganglion senzorial. Se observa pe un fond eritematos buchete de vezicule (iniţial 1 apoi apar altele), dispuse în bandă pe o baza eritamatoasa (rosie). Veziculele se transformă în pustule in aproximativ 3 zile, apoi se usucă şi formează cruste mai aderente in 7-10 zile. Detaşarea forţată duce la ulceraţii care se vindecă cu cicatrice.
Vindecarea leziunilor din herpes zoster este spontană si se produce în aproximativ 3 săptămâni. In urma leziunilor pot ramane cicatrici deprimate.
Localizări:
pe trunchi (T3-L2) – nervi intercostali
nervii rahidieni
nervii cervico-brahiali,
fata si frunte – ramul oftalmic al nervului trigemen
alte localizari: crural, cervical, maxilar superior si inferior
sindromul Ramsay-Hunt – intereseaza ramul sensitiv al nervului facial si nervului auditiv, cu paralizie faciala si simptomen auditive

Forme clinice atipice:
aspect hemoragic (vezicule hemoragice),
aspect gangrenos (leziuni necrotice) – vindecarea fiind cu cicatrici importante
zona zoster bilaterală sau generalizată (asemănător cu o reacţie generalizată de aspect variceliform cu peste 20 de vezicule, se intalneste de obicei în situaţii de imunodeficienţă)
Complicaţii:
– infectie bacteriana secundara (suprainfecţie microbiană)
– neuropatia nervului motor – atingerile neuronale sunt mai frecvente cand herpesul zoster este asociat de o neoplazie.
– complicatii oculare – keratoconjunctivite, iridociclite, retinopatii, uveite
– neuroalgii postzosteriene – prezenta durerii dupa vindecarea leziunilor cutantate sau prin durere persistand mai multe de 4 saptamani de la debutul eruptiei cutanate. Incindeta acestei complicatii creste cu varsta, conform statisticilor mai multe de 50% din pacientii cu varsta peste 50 de ani pot dezvolta neuralgie postherpetica. In unele cazuri durerea dispare spontan, insa poate persista si ani de zile.

Tratamentul Zonei Zoster include medicatie antivirala: Aciclovir, Famciclovir, Valaciclovir, Brivudina, Soruvidina ( la pacientii infectati cu HIV), Vidarabina ( la gazdele imunocompromise). Schemele terapeutice se stabilesc in functie de tipul infectiei (primara, recurenta, tratament supresiv), de starea sistemului imun a pacientului si de afectiunile asociate.
Alte medicamente cu administrare sistemica: antihistaminice (Cimetidina), vitamine din grupul B ( B1,B6), antalgice şi antiinflamatorii nesteroidiene ( diclofenac, acecloenac, piroxicam).
Tratamentul topic include: Aciclovir (Cloviral crema), Penciclovir, Rodilemid, Soluţie de ZnSO4
Tratamentul algiilor postzoster: antidepresive triciclice (Amitriptilina), fizioterapie, anticonvulsivante (Carbamazepina), neuroleptice, Gabapentin (Neurotonin), lidcaina sub forma de gel sau
Pentru prevenirea suprainfecţiilor se aplica solutii antiseptice.

Sursa foto:  blogs.jovempan.uol.com.br

Dr. Diana Enachescu