Slabirea structurilor de sustinere pelvina, in mod special de slabirea muschilor si fasciilor planseului pelvic reprezinta incontinenta  urinara de efort.

Aceasta este cauzata de:

1)Sarcina deoarece greutatea din ce in ce mai mare a fatului si a lichidului amniotic supune planseul pelvic la stres din ce in ce mai accentuat; de asemenea muschii pelvici au rezistenta din ce in ce mai scazuta, organismul pregatindu-se pentru nastere.

2)Nastere unde exista posibilitatea ca, in cazul unei nasteri pe cale naturala, structurile ce alcatuiesc planseul pelvic sa fie suprasolicitate si intinse peste o anumita limita urmand ca dupa nastere sa nu se vor reface in totalitate, oferind un grad de sustinere mai scazut organelor pelvine, implicit si vezicii urinare.

3) Obezitatea pentru ca odata ce apar kilograme in plus la masa corporala creste si presiunea la care este supus planseul pelvic.

4)Menopauza din cauza careia odata cu scaderea nivelului de estrogeni dupa instalarea menopauzei apare si slabirea accelerata a fasciilor planseului pelvic.

Diagnosticul de incontinenta urinara de efort poate fii pus doar dupa ce pacienta discuta cu medicul ei si are loc anamneza, se efectueaza un examen local specializat pentru disfunctiile vezicii urinare, completate eventual de examinari imagistice, examinari urodinamice si de laborator.

Tratamentele variaza in functie de tipul afectiunii, dar in unele cazuri usoare se recomanda exercitiile musculaturii perineale ce pot duce la tonifierea structurilor pelvice si la imbunatatirea gradului de sustinere pe care acesta il confera organelor. In alte cazuri se recomanda tratamentul chirurgical ce consa in refacerea sustinerii uretrei prin bandelete din material sintetic ce se ancoreaza transobturator sau retropubic. Aceasta interventie se efectueaza pe cale vaginala, fara incizia abdomenului cu ajutorul unor instrumente speciale, iar timpul operator este de aproximativ 15 minute in care pacienta este sub anestezie rahidiana.

Diagnosticul si tratamentul precoce al afectiunii reprezinta cel mai important pas catre o vindecare completa si durabila,iar o interventie chirurgicala efectuata la timp asociata cu respectarea indicatiilor postoperatorii reprezinta cheia succesului in tratamentul acestei afectiuni.