Beneficiile animalelor de companie asupra singuratatii si stresului

Animalele de companie sunt cele care ne pot usura singuratatea, pot reduce stresul, incuraja socializarea si cel mai important lucru este ca ele ne ofera afectiune si iubire neconditionata. Cu siguranta grija pentru un animal de companie ne poate ajuta sa traim mai mult.

Studiile au demonstrat ca cei care au animale de companie sunt mai putin susceptibili de a suferi de depresie decat cei fara si au demonstrat ca tensiunea arteriala la posesorii de animale este mai mica in situatii de stres. De asemena s-a aratat ca joaca cu animalul de companie poate ridica nivelul de serotonina si dopamina – care calmeaza si relaxeaza – si poate scade nivelul de trigliceride si colesterol.
Cei peste 65 de ani fac cu 30 la suta mai putine vizite la medici, decat cei cu aceeasi varsta fara animale de companie.

Unul dintre motivele pentru care animalele de companie au un efect terapeutic asupra noastra este datorat faptului ca le putem atinge. Astfel ca mangaierea, dezmierdarea, imbratisarea sau joaca cu un animal iubitor ne poate calma atunci cand suntem stresati, atunci cand ne simtim singuri, fiind un stimulent pentru imbunatatirea starii noastre de spirit.

Animalele de companie ne pot ajuta sa facem schimbari ale stilului nostru de viata prin activilatile pe care le implica viata alaturi de aceste vietuitoare:

Cresterea exercitiilor fizice – putem alerga alaturi de caine, putem calari un cal sau putem sa ne jucam cu niste pisicute jucause.

Furnizarea de companie – va duce la alungarea singuratatii si a depresiei, mai ales pentru cei care locuiesc singuri; putem vorbi si povesti cu animalele noastre de companie, ce ne vor intampina intodeauna bucuroase la intoarcerea acasa si ne vor asculta bucuriile sau dezamagirile.

Socializarea cu oameni noi – fie prin parc, atunci cand iesim la plimbare cu ele, fie in magazinele de specialitate, cluburi sau cand participam la alte activitati cu animale.

Reducerea anxietatii – deoarece tovarasia unui animal, un caine, de exemplu, ne poate oferi confort, ne poate ajuta la ameliorarea anxietatii si cresterea increderii si stimei de sine.

Creearea unui program zilnic regulat – multe animale de companie necesita o alimentatie regulata si un program de exercitii, indiferent de starea noastra de spirit. Mereu va trebui sa ne ridicam din pat pentru a hrani animalul de companie, pentru a-l ingriji, pentru a-l plimba sau a ne juca cu el.

Micile vietuitoare de langa noi au beneficii si pentru cei in varsta, carora grija pentru un animal de companie le poate aduce bucurie, optimism, un sentiment de implinire (stiind ca au salvat poate un animal de la eutanasiere) si le poate ridica moralul. Acestea ii ajuta totodata sa socializeze si sa aiba o viata mai activa prin rasete, joc, bunadispozitie si miscare.