Procedura prin care structurile intraabdominale pot fi vizualizate cu ajutorul unui telescop subtire dotat cu o sursa de lumina introdus in abdomen printr-o incizie minima, sub anestezie se numeste laparoscopie.

Chirurgia laparoscopica a aparut ca o inovatie deoarece medicii au observat ca, pe langa posibilitatea de a privi in interiorul abdomenului, se pot folosi instrumente lungi si subtiri ce se introduc prin incizii foarte mici pentru a efectua diferite tipuri de operatii fara a fii nevoie de o taietura ce se vindeca in saptamani, astfel pacientul se trezeste din anestezie cu operatia realizata si in cele mai multe cazuri, se externeaza a doua zii. Mai mult de atat cu ajutorul acestui tip de chirurgie s-a putut renunta la efectuarea unei incizii abdominale de cca 10 cm pentru a indeparta chirurgical uterul.

In cazul fibromului uterin histerectomia reprezinta singura cale sigura si definitiva de tratament al fibromului uterin precum tumori uterine benigne ce deseori cauzeaza sangerari persistente, anemie, durere pelvina, presiune la nivelul vezicii urinare.

Pentru pacientele cu diverse forme de cancer uterin, al colului uterin sau ovarian, histerectomia face parte din tratament, iar in functie de tipul exact de cancer poate fi nevoie si de radioterapie sau chimioterapie.

In cazul menstruatiilor abundente si indelungate, sau sangerarilor intermenstruale, histerectomia poate reprezenta tratamentul definitiv, mai ales in cazurile in care tratamentul medicamentos nu a fost eficient.

Daca suferiti de durere pelvina cronica chirurgia reprezinta o optiune pentru paciente, insa histerectomia nu vindeca si cazurile cu durere pelvina de alta origine.

In cazul prolapsului uterin in care este nevoie de coborarea uterului in vagin sau chiar dincolo de vulva ce este insotita de o suma de simptome si complicatii, histerectomia poate fi necesara pentru a realiza o reparare satisfacatoare a defectelor de la acest nivel.

Histerectomia pune capat posibilitatii de a ramane insarcinata deoarece in timpul operatiei poate fi considerata necesara indepartarea ovarelor si a trompelor uterine.

Inainte de a se decide operatia, medicul ginecolog va evalua minutios pacienta pentru a putea pune un diagnostic precis, apoi o va chestiona in legatura cu  operatii anterioare, alte probleme de sanatate, istoric de tromboflebita sau tulburari de coagulare, medicatii prezente, alergii la medicamente, dorinta de a mai avea copii, probleme anterioare la anestezie, aspecte ce trebuie clarificate inainte de intrarea in sala de operatie.

Procedura in sine incepe prin inducerea anesteziei generale. Dupa adormirea pacientei, in interiorul abdomenului va fi insuflat gaz , permitand ca spatiul dintre organele intraabdominale sa fie destins pentru ca acestea sa poata fi vizualizate cat mai bine. Telescopul va fi introdus prin ombilic, iar celelalte instrumente prin 3 incizii minime in etajul abdominal inferior. Dupa separarea uterului de la nivelul insertiei lui, acesta va fi exteriorizat prin fragmentarea cu un instrument special. De multe ori se lasa un tub de dren intraabdominal pana a doua zi pentru a detecta precoce eventuale complicatii. Gazul este apoi exsuflat iar inciziile suturate.

Riscurile ce pot aparea in timpul interventiei sau dupa sunt reprezentate de  sangerare intra sau postoperatorie, tromboza venoasa ce se manifesta prin  formarea de cheaguri sangvine in interiorul venelor cu complicatii ulterioare,  infectie postoperatorie, lezarea altor organe intraabdominale si efecte secundare date de anestezie.

Dupa operatie pacienta va simti un grad de discomfort, balonare, vanatai si umflaturi la nivelul inciziilor, dar ele se pot vindeca mai repede daca aveti in vedere o mobilizare activa cu evitarea eforturilor fizice mari, repaus sexual 4 – 6 saptamani, evitarea spalaturilor intravaginale, o dieta echilibrata cu evitarea constipatiei, o hidratare corespunzatoare, un tratament antibiotic si antiinflamator cateva zile post interventie, monitorizarea temperaturii si respectarea in general a indicatiilor medicului si respectarea programarilor pentru consultatiile posoperatorii.

Este necesara apelarea unui medic daca apare durere, roseata si edem la nivelul gambei, apare durere in piept si greutate in a respire, apare durere insotita de edem cu agravare progresiva la nivelul inciziilor, inciziile se deschid, apare stare de ameteala, slabiciune, agravata progresiv, apare constipatie persistenta, greata, varsaturi, temperatura corporala creste peste 38oC, apare secretie vaginala abundenta, anormala, apare brusc o eruptie cutanata sau daca apare durere ce nu mai raspunde la medicatia recomandata de medic.

Histerectomia laparoscopica, efectuata de chirurgi ginecologi specializati, permite pacientelor sa se bucure de o rata redusa a complicatiilor si a durerii postoperatorii, o spitalizare redusa si o revenire rapida la activitatile domestice.