Boala prin care un organ din cavitatea in care se gaseste in mod normal (cavitate peritoneala) protruzioneaza printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal se numeste hernie.

Exista mai multe tipuri de hernie precum hernia inghinala; hernia femurala (la baza coapsei); hernia ombilicala; hernia epigastrica (deasupra ombilicului); hernia incizionala ce apare de-a lungul unei cicatrici postoperatorii consecutive unei vindecari defectuase sau slabirii musculaturii abdominale, si alte hernii mai rare.

Factorii ce determina aparitia herniei sunt efortul fizic si constitutia anatomica a regiunii inghino-femurale; obezitatea, prin cresterea presiunii intraabdominale;sedentarismul; efortul permanent al musculaturii abdominale depus cu ocazia unor acte fiziologice ca urinarea la bolnavi cu adenom de prostata sau defecatia reprezentata de constipatia cronica; tusea cronica precum cea a fumatorilor si alte boli.

Hernia se manifesta prin disconfort sau durere cu caracter de arsura, greutate in zona herniara, care se accentueaza la efort fizic minim ori ortostatism prelungit si se remit in repaus si aparitia unei tumefactii progresive. Insa daca organul ce a protruzionat in afara abdomenului ramane blocat in hernie, aceasta complicatie determina durere brusca, intensa, insotita de greata, balonare, varsatura si chiar oprirea tranzitului intestinal.

Aceasta boala poate avea ca urmari incarcerarea herniei prin care tesutul abdominal sau o ansa de intestin se poate bloca  in sacul herniei si strangularea herniei ce apare daca o ansa intestinala este prinsa foarte strans in hernie, circulatia sangelui catre aceasta parte din intestin se poate opri si tesutul intestinal respectiv se necrozeaza.Aceste afectiuni nu se pot trata cu medicamente, singura metoda de vindecare fiind excusiv chirurgicala ce consta in laparoscopie prin care se intareste peretele abdominal cu ajutorul unor proteze textile, biocompatibile, care asigura o rata de success de peste 98%.

Laparoscopia se asociaza cu durere postoperatorie mai mica; spitalizare mai redusa; reinsertie socio-profesionala mai rapida; aspect estetic superior. Ea se recomanda a fi efectuata  pacientilor activi, tineri, sportivi;  pacientilor cu hernie bilaterala si pacientilor cu hernie recidivata.

Durata operatie este de aproximativ 45 de minute si se realizeaza cu anestezie rahidiana sau cu anestezie generala.