Ce este glomerulonefrita ?

Glomerulonefrita acuta poststreptococica este cea mai frecventa forma de glomerulonefrita (inflamatia rinichilor la nivelul glomerulilor renalipost-infectioasa . Debutul este dupa 10-14 zile de la o infectie faringiana sau cutanata cu streptococul beta hemolitic de grup A (SBHGA). Aceasta afectiune apare la copii cu varsta intre 2-10, uneori si adolescenti , preponderant la baieti.

Manifestarile clinice: Debutul de cele mai multe ori este nocturn fiind caracterizat prin febra, frisoane, stare generala alterata, dureri lombare si un sindrom nefritic acut – edeme (umflarea) intital localizate la fata, pleoape apoi perimaleolar, pretibial chiar anasarca (edem generalizat). Edemul este caracteristic afectarii renale ALB, MOALE, PUFOS si este insotit de hipertensiune moderata care se poate complica cu afectarea creierului sau a plamanilor. Manifestarile urinare sunt reprezentate de oligurie – eliminarea urinii in cantitate redusa, proteinurie– pierdere de proteine prin urina si hematurie – pierdere de sange prin urina.

Investigatiile de laborator se concentreaza asupra examenului urinii care evidentiaza urina concentrata datorita oliguriei, proteinurie neselectiva <3g/zi , hematurie cu cilindri hematici. In sange ureea, creatinina sunt usor crescute, complementul seric fractia C3 scazut iar titrul ASLO >400 stabileste etiologia infectioasa a afectarii renale.

Profilaxie bolii se face prin diagnosticul si tratamentul corect al infectiilor streptococice (amigdalitei acute cu streptococ) cu penicilina 800.000 U/zi timp de 14 zile sau cu Eritromicina 250mg/zi timp de 7-10 zile.

Tratamentul glomerulonefritei acute poststreptococice:

Regim igieno-dietetic:
– repaus la pat pana la disparitia edemelor, a hematuriei si a HTA
– reducerea aportului de sare si de lichide proportional cu severitatea oliguriei, a edemelor si a HTA
– cantitatea de apa admisa va fi diureza + 500ml
– proteinele vor fi reduse la 0,5g/kg/zi

Tratamentul medicamentos:
– Penicilina 11,2 mil U/zi timp de 7-10 zile
– HTA – Nifedipina, Clonidina sau Hidralazina
– diuretice de ansa – Furosemid 40-80 mg/zi
– corticoterapie – este indicat in formele severe de boala cu edem generalizat

Sursa foto:  www.hthayat.com

Dr. Diana Enachescu