Formule de lapte praf

Laptele matern reprezinta cel mai bun aliment pentru bebelusi si ofera in acelasi timp cea mai buna protectie impotriva bolilor insa exista cazuri cand secretia lactata este insuficienta sau absenta si atunci medicul recomanda alimentatia artificiala. Intotdeauna introducerea unei formule de lapte in alimentatia sugarului trebuie sa fie facuta la recomandarea medicului. Atunci cand alimentatia naturala nu este posibila formulele de lapte trebuie sa contina suplimente astfel incat sugarul sa beneficieze de preventie impotriva alergiilor si a obezitatii, protectie impotriva infectiilor si toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.
Laptele matern este perfect adaptat pentru sugar, asigurand nutrientii necesari dezvoltarii fizice si psihice. In acelasi timp laptele provenit de la mama este mai usor de digerat si intareste sistemul imunitar al organismului. In prezent exista o gama diversificata de produse pe baza de lapte praf, tendita acestora fiind de a se apropia cat mai mult din punct de vedere al compozitiei de laptele matern.

Constituienti esentiali adaugati in compozitia unui lapte praf:
Metionina: este un aminoacid important din carne, lapte cu efect lipotrofic – favorizeaza metabolizarea hepatica a grasimilor impiedicand acumularea acestora.
Taurina: nu poate fi sintetizata de catre organismul bebelusului din cauza imaturitatii echipamentului enzimatic. Taurina reprezinta un aminoacid derivat din metionina implicat in dezvoltarea si functionarea normala a retinei si a sistemului nervos.
L-carnitina – deriva din lizina si metionina, se gaseste de obicei in carnea rosie avand rol in producerea de energie la nivelul muschilor si a creierului.

Principalele categorii de formule de lapte praf sunt:

I. Formulele de inceput (START) – pentru sugari de la nastere si pana la varsta de 6 luni
sunt recomandate sugarilor fara intoleranta la proteinele din laptele de vaca, alte forme de intoleranta digestiva sau boli metabolice
contin suplimente de vitamina D, fier, calciu, zinc, iod si vitamine, pe langa o cantitate optima de glucide, proteine si lipide.
sunt formule adaptate fiziologiei nou nascutului pentru o crestere armonioasa si echilibrata, avand ca sursa de proteine laptele de vaca.
exista preparate adaptate avand formula chimica apropiata de cea a laptelui matern, care previn obezitatea si intaresc sistemul imunitar sau formule de lapte imbogatite cu prebiotice sau probiotice pentru a ajuta functionarea sistemului digestiv (Hipp Combiotic (Plus) pentru copii sanatosi – prebiotice + probiotice si Nan Nativa – probiotice).
Exemple: NAN 1, Humana 1, Aptamil, Milupa Milumil 1, Hipp Organic (BIO) 1

II. Formule de lapte praf de CONTINUARE – pentru sugari 6 luni – 12 luni, folosite ca baza a unei alimentatii diversificate.
– aceste formule sunt usor modificate fata de cele pentru inceput, fiind suplimentate cu fier datorita faptului ca de obicei in jurul varstei de 4-6 luni se epuizeaza rezervele de fier ale sugarului.
– se folosesc ca parte a unei alimentatii diversificate
– Milupa Milumil 2 (6-8 luni), 3 (9-12 luni)
– NAN 2 ( >6 luni), NAN 3 ( > 12 luni), NAN 4 ( >18 luni)
– Hipp Organic 2 (>6 luni), 3 ( >10 luni), 4 ( >12 luni)
– Nestle Junior 1 ( > 1 an ), 2 ( > 2 ani), 3 ( > 3ani)

III. Formule SPECIALE – lapturi medicament recomandate in situatii patologice sau in diverse afectiuni.

1. Formule de lapte pentru prematuri
– sunt adaptate astfel incat sa corespunda necesitatilor nutritionale crescute si pentru a putea fi asimilate avand in vedere imaturitatea tuturor organelor si sistemelor
– PreNan stage 1 ( G<1800 gr) si 2 (G=1800 pana la 3500-4000 gr)
– Aptamil Prematil – prematuri si dismaturi G<2500gr – suplimentat cu LC- PUFA (acizi grasi polinesaturati cu lant lung), care au un rol esential in formarea tesuturilor, dezvoltarea creierului si a organelor, nucleotide implicate in dezvoltarea sistemului imunitar si refacerea celulelor intestinale distruse si MTC ( trigliceride cu lant mediu), ce cresc biodisponibilitatea acizilor grasi si cresc absorbtia calciului.
– Hipp Pre Organic
2. Formule de lapte hipoalergenice /hipoantigenice ( extensiv hidrolizate) – pentru copii cu istoric familial de alergii ( astm bronsic, dermatita atipica, rinita alergica, urticarie acuta – teren atopic)
– contin proteine provenite din laptele de vaca (hidrolizat de cazeina) insa acestea sunt hidrolizate si descompuse pentru a putea fi digerate si asimilate mai usor.
– aceste formule de lapta risca sa aiba o valoare nutritiva redusa, iar datorita procesului complex de productie de obicei sunt mai scumpe fata de formulele obisnuite de lapte.
– NAN HA 1 (0-6 luni), 2 (6-12 luni),3 ( >12 luni),
– Humana HA 1 ( <4 luni) imbogatit cu LC-PUFA , 2 (4-8 luni), 3 ( > 8 luni) – imbogatite cu prebiotice si oligozaharide.
– Hipp HA 1 (<6 luni) si 2 (>6 luni),
– Novalac HA
– Aptamil HA 1 (<6 luni), Aptamil HA 2 ( > 6 luni)
3. Alergie la proteina laptelui de vaca (formule hidrolizate total)
– sursa de proteine este din laptele de vaca, insa proteinele sunt extensiv hidrolizate pentru a fi adaptate sugarilor cu intoleranta la proteinele din lapte.
– Aptamil Pepti – formula de lapte extensiv hidrolizata
– Humana SL – Nu contine proteine din lapte de vaca, gluten, lactoza, galactoza, zaharoza fructoza. Este recomandata in intoleranta la lactoza, intoleranta la proteinele din lapte de vaca, galactozemie si in dieta vegetariana.

4. Formule pe baza de soia:
sunt formule de lapte praf in care proteinele provin din soia
in cazul sugarilor cu alergie la proteinele din laptele de vaca trebuie folosite cu precautie deoarece se poate declansa o alergie incrucisata.
Humana SL – lape special care contine izolat proteic de soia

5. Formule de lapte de vaca fara lactoza = partial sau total delactozate
– intoleranta la lactoza primara (congenitala) sau secundara unei infectii digestive
– contine lipide de sursa vegetala si nucleotide pentru refacerea mucoasei intestinale
– sursa de carbohidrati este maltodextrina ai are o osmolaritate redusa
– Aptamil Lactose Free, Nan FL, Humana SL, Novalac AD ( fara lactoza, fara gluten)
6. Alte tipuri de formule
– Alfare ( intolerante digestive si sindroame de malabsorbtie)
– Infasource – hipercalorica si hiperproteica
– HMF ( Human Milk Fortifiers) – fortifianti al laptelui matern. Sunt recomandati pentru suplimentarea laptelui la mama in cazul bebelusilor nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere.
– FM 85 kcal (Nestle) – supliment pentru laptele de mama, 1 lingurita la 100 ml
– Milupa Aptamil FMS
– Novalac SD – lapte praf pentru satietate prelungita folosit in cazul sugarilor lacomi

7. Formule pentru tulburari digestive: colici, constipatie, balonare, flatulenta
– Nestle Nativa 1 (0-6 luni ),2 (6-12 luni), 3 ( > 12 luni)
– NAN Sensitiv – pentru preventia alergiilor, combatarea colicilor si a tulburarilor digestive functionale.
– Milumil Confort – continut redus de lactoza, proteine partial hidrolizate, contine acid palmitic sub forma de beta palmitat pentru a imbunatati absorbtia lipidelor si a calciului. Milumil Confort 1 ( 0-5 luni), 2 ( 6-8 luni), 3 ( 9 – 12 luni).
– Hipp Comfort
– Novalac IT – constipatie, tranzit intestinal incetinit, Novalac AC – pentru colici si meteorism abdominal

8. Formule de lapte anti-reflux gastroesofagian
– cu vascozitate crescuta
– proteine partial hidrolizate pentru accentuarea evacuarii gastrice si reducerea presiunii intragastrice
– Nan AR, Humana AR – faina de roscove, fara gluten, zaharoza, fructoza, imbogatit cu taurina, Hipp AR, Novalac AR

Sursa foto:   www.malaak.me

Dr. Diana Enachescu