cancer mamar

Cauzele cancerului mamar nu se cunosc exact dar exista o serie de factori care pot influenta aparitia cancerului:

Varsta – riscul de cancer mamar creste odata cu varsta (cele mai multe cazuri apar la femei >50 de ani)
Sexul feminin (desi exista cazuri de cancer mamar si la barbati, 99% din cazuri apar la femei)
Antecedente personale de cancer mamar – femeile care au avut cancer mamar la unul dintre sani au un risc crescut de a dezvolta un al doilea sau un nou cancer.
Istoricul familial – riscul unei femei pentru cancer mamar este crescut daca mama, sora, fiica sau 2 sau mai multe rude apropiate, cum ar fi verisorii, au antecedente de cancer mamar, in special daca au fost diagnosticate inaintea varstei de 50 de ani.
Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 – femeile care mostenesc anumite mutatii genetice la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2 au un risc mult mai mare de a face cancer mamar.
Modificari la nivelul sanilor – Odata diagnosticata hiperplazia atipica sau carcinomul lobular in situ sau dupa 2 sau mai multe biopsii pentru anumite afectiuni necanceroase, riscul de cancer mamar creste.
Radioterapia – femeile ai caror sani au fost expusi la varste tinere la cantitati semnificative de radiatii au un risc crescut pentru cancer mamar.
Varsta înaintata la nasterea primului copil  –  Femeile care nasc primul copil dupa vârsta de 30 de ani au risc mai crescut de a face cancer mamar fata de cele care au primul copil inainte de 30 de ani.
Hormonii. Terapii hormonale – varsta primei menstruatii mai mica de 12 ani si debutul menopauzei dupa vârsta de 55 de ani cresc riscul de cancer mamar.
Dieta si stilul de viata:

– cresterea în greutate dupa menopauza, în special dupa menopauza naturala sau dupa vârsta de 60 de ani, poate creste riscul de cancer mamar.
– femeile care au o dieta bogata în grasimi sunt mai susceptibile de a face cancer mamar fata de cele cu o dieta saraca în grasimi.
– consumul de bauturi alcoolice creste usor riscul de aparitie a cancerului mamar.

Sursa foto: www.counselheal.com

Dr. Diana Enachescu