Enurezisul nocturn primar se defineste ca fiind emisia involuntara de urina din timpul somnului, in special in cel de noapte, la copilul de 6 ani, fara a avea o cauza morfofunctionala.

Capacitatea de dobandire a reflexelor conditionate, precum mersul si controlul pudic al sfincterelor excretorii, este determinata de factorul educativ ce prezinta un caracter individual, fiind dependent de crestere, dezvoltare si bineinteles de maturizarea neuroendocrina. De aceea enurezismul nocturn primar se manifesta prin diminuarea varfului nocturn de secretie al hormonului antidiuretic, iar secundar prin deficitul de maturizare neuro-endocrin.

Formarea unui proces de formare si dezvoltare a trasaturilor de caracter implica si formarea obisnuintelor comportamentale, astfel rezulta ca enurezisul nocturn primar reprezinta o trasatura negativa, in definirea personalitatii copilului, acesta asociindu-se cu introvertire accentuata, lene, neglijenta, inselaciune, minciuna, lipsa de initiativa, toate acestea fiind urmate de o tulburare a societatii.

Inca din Grecia antica se punea accent pe frumusetea trupului uman, acest fapt ducand uneori la sentimente de rusine si discrimanarea persoanelor ce nu reusesc sa isi aduca corpul la o conditie “perfecta”. Acest lucru de fapt nu consta in propriile noastre alegeri si actiuni intentionate ci de gene si de natura nu de cultura.

Copii enuretici pot suferi de sentimente de anxietate, dezgust, rusine si vina ce duc la ura, manie, invidie, rautate, razbunare, frica si groaza, toate acestea putand fii ameliorate numai de sentimente de apropiere, bucurie, tandrete si comfort oferite de cei apropiati.

Pentru a trata enurezisul nocturn primar se va alege un mod de abordare specific fiecarui copil ce trebuie sa constea in maximum de atentie si delicatete inducandu-i  pacientului de la inceput ca problema poate fi rezolvata, asteptandu-se la o participare directa numai din partea unui copil de peste 8 ani.

In timpul perioadei de tratament se va urmari evolutia inlaturarii starii de anxietate, va fii introdus concursul cu metoda calendarului in care va primi bonusuri si penalizari, copilului i se va explica si va fii determinat ca dupa cina sa evite consumul de lichide, iar inainte de culcare isi va goli vezica urinara complet.

Pentru a “educa” organismul copilului, noaptea va fii trezit si dus sa urineze, iar in timpul zilei va fii invatat sa aiba o mictiune controlata, acest proces constand in alternanta stop-mictiune-stop-mictiune in doi timpi.