elecroencefalograma

EEG sau elecroencefalograma reprezinta un test efectuat de medicul neurolog, prin care se inregistreaza activitatea electrica a creierului uman si care duce apoi la diagnosticarea unor boli si afectiuni. In alte cazuri, un EEG poate fi efectuat doar pentru a evalua activitatea electrica a creierului in general.

Asa cum rezulta si din nume, „elecro” se refera la impulsurile transmise de celulele creierului, „encefalo” se refera la cap iar „gram” se refera la printarea acestei activitati pe hartie.

Atunci cand efectueaza un EEG, de regula, pacientului i se ataseaza pe scalp mai multe discuri metalice (senzori) subtiri cu fir, care au strict rolul de a inregistra semnalele electrice transmise de neuroni ca raspuns la anumiti stimuli externi precum sunetele, lumina, atingerea etc. Aceasta activitate se printeaza automat pe hartie sub forma de grafic, urmand sa fie interpretata de medicul specialist.

In timpul procedurii pacientul sta in pozitia culcat, este rugat sa inchida ochii si sa respire adanc. Numarul de senzori care se ataseaza pe scalp poate fi in jur de 20 iar testul in sine se efectueaza in maxim 2h.

EGG este un test sigur care nu supune pacientul nici unui risc. In nici un caz nu exista riscul de elecrocutare.

Motivele pentru care un doctor recomanda acest test pot fi diverse. EGG este adesea foloit pentru a depista persoanele care sufera de epilepsie. In acest caz, se poate intampla ca persoana sa aiba o criza de epilepsie chiar in momentul efectuarii testului. Ca urmare, activitatea creierului sau va fi monitorizata periodic de medic.

EEG-ul poate fi efectuat si in timpul somnului mai ales la pacientii care sufera de afectiuni ale somnului precum narcolepsia. Chiar daca acesta doarme, creierul sau transmite in continuare semnale electrice care vor fi inregistrate de aparat.

Electroencefalograma este recomandata si in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, au tumori pe creier, au avut accidente vasculare-cerebrale sau au suferit traumatiste ale creierului.

Potrivit hopkinsmedicine.org urmatoarele lucruri poti influenta testul dumneavoastra EEG: miscarea privirii in timpul testului, lumina puternica, anumite medicamente sau bauturi precum cafeaua, ceaiul, cola sau alte bauturi ce contin cofeina.

Parul foarte gras, sau care a fost aranjat cu fixativ, poate ingreuna aplicarea senzorilor pe scalp.

Sursa foto: www.fotolog.com