Un grup de afectiuni care sunt caracterizate prin afectarea metabolismului glucozei, in sensul cresterii anormale, de durata, a nivelului de glucoza din sange se numeste diabet zaharat. Diabetul zaharat tipul 1 si 2 sunt ireversibile in timp ce prediabetul si diabetul gestational pot fi reversibile.

Uneori diabetul zaharat nu prezinta nici o manifestare si se poate descoperi numai in cazul unei analize de sange de rutina in care valorile glicemiei sunt foarte mari, alteori el se poate manifesta prin sete, urinare frecventa, foame exagerata, oboseala, scadere in greutate inexplicabila, vedere incetosata, vindecare greoaie a ranilor sau aparitia unor infectii ale pielii, urinare, vaginale sau ale gingiilor.

Complicatiile pe termen scurt sunt cetoacidoza diabetica ce se caracterizeaza printr-o stare care poate merge pana la coma si apare cand exista un deficit foarte mare de insulina si hipoglicemia ce in general reprezinta  scaderea <60 mg/dl a glicemiei la o persoana cu diabet si produce manifestari de hipoglicemie. Aceasta apare fie din cauza omiterii unei mese, fie prin supradozarea medicamentelor antidiabetice, fie prin efectuarea unei activitati fizice intense sau prin consum de alcool.

Complicatiile pe termen lung sunt boli cardiovasculare precum cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroza; neuropatie ce se manifesta prin intepaturi, furnicaturi, senzatie de arsura sau de durere, care incepe la nivelul degetelor de la picioare si, lasata netratata, poate duce la pierderea sensibilitatii; se pierde senzatia de atingere, de caldura, de frig, de durere la nivelul picioarelor si pot aparea accidente din acest motiv; alte semne de afectare nervoasa pot fi: voma, diareea, constipatia, impotenta; efropatia ce duce la insuficienta renala; retinopatia; arteriopatia; ulcere trofice ce se prezinta ca niste  rani ce apar in special la nivelul picioarelor si probleme ale articulatiilor si oaselor precum osteoporoza sau osteoartrita.

Tratamentul consta in dieta hipoglicemiata, medicamente antidiabetice orale si insulina; atingerea unei greutati normale facand cel putin 30 de min pe zi activitate fizica; mentinerea unei diete sanatoase care sa constea intr-o multitudine de fructe, legume si vegetale, cereale integrale si lactate si evitarea stresului si consumului de alcool.

In cazul in care suferiti de diabet zaharat trebuie sa intrebati si invatati tot ce se poate de la echipa medicala in legatura cu afectiunea dvs. si cu alte afectiuni asociate care va pot influenta speranta de viata; incercati sa priviti cu circumspectie informatiile “medicale” neautorizate despre diabet de la rude, cunostinte si vecini; fiti activi; respectati o dieta sanatoasa; purtati o bratara sau o alta forma de anuntare ca aveti diabet zaharat, pentru situatiile care necesita ajutor din afara; aveti la dvs o fiola de glucagon si/sau o forma rapid absorbabila de glucoza pentru cazurile de hipoglicemie; faceti-va controalele oftalmologice atunci cand va sunt recomandate de catre medicul diabetolog; urmariti-va starea picioarelor, spalati-va zilnic pe picioare, verificati daca au aparut rani, zgarieturi, roseata, umflaturi etc. si mergeti la doctor imediat ce acestea apar; verificati nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, iar daca sunteti fumator, hotariti-va sa nu mai fumati si incercati toate metodele pentru a renunta la fumat; cereti sfatul si ajutorul medicului pentru a reusi.

Diabetul de tip 2 poate fii prevenit daca scadeti in greutate cel putin 5% din greutatea initiala sau atingeti greutatea normal; daca deveniti  mai activi din punct de vedere fizic si daca alegeti alimente sarace in grasimi si calorii.Uneori medicamente precum metformin sau rosiglitazona pot fi o optiune, dar stilul de viata sanatos este esential pentru preventie.