Cicatricile post acneice

Acneea este o afectiune a pielii care se intalneste la 80% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre  14 si 20 de ani și la 5% dintre adulti. În timp ce unele persoane se recupereaza complet dupa acnee, exista numeroase cazuri de pacienti cu cicatrici post acneice.  In acesta cazuri produsele de îngrijire ale pielii dar și medicamentele pot îmbunătăți urmele ușoare, dar cele mai multe cicatrici dupa acnee sunt tratate cu o combinație de proceduri chirurgicale și Resurfacing-ul pielii.

Tratamentul sigur si eficient pentru cicatricile post acneice incepe cu o consultatie dermatologica. Dermatologul va adresa cateva intrebari esentiale si va recomanda un tratament, atunci cand cineva raspunde „da” la una sau mai multe dintre urmatoarele intrebari: De mult timp mi-am dorit sa scapa de cicatrici? Simt ca cicatricile imi limiteaza posibilitatile de a primi un loc de munca, de a avansa in cariera mea? Sunt mai putin sociabil acum decat inainte de a avea cicatricile? etc.

Tratamentul pentru cicatricile post acneice mai putin profunde:

1. Interventie chirurgicala pentru a trata cicatricile foarte vizibile cu scopul de a crea cicatrici mai putin vizibile. Cicatricea ramasa ar trebui sa se estompeze cu timpul.
2.Resurfacing-ul include: terapie cu laser, peeling chimic, dermabraziune, microdermabraziune si reduce aspectul cicatricilor pe scara larga; functioneaza bine pentru tratarea cicatricilor care sunt aproape plate (nu prea adanci), permite organismului sa produca noi celule ale pielii prin indepartarea straturile superioare ale pielii si chiar a unora dintre straturile de mijloc.
3. Umpluturi cutanate: Dermatologii folosesc materiale de umplutură pentru cicatricile post acneice. Un dermatolog poate umple cicatrici de acnee cu colagen, grasime proprie pacientului sau cu o altă substanță. Multe materiale de umplutură ne dau rezultate temporare, care durează între 6 și 18 luni. Unele materiale de umplutură sunt permanente.
Ambele umpluturi temporare și permanente au argumente pro și contra. Daca aceasta este o opțiune de tratament, asigurați-vă că medicul dermatolog va informat despre avantaje si dezavantaje.
4. Strangerea pielii este un tratament mai nou si tinde sa fie mai accesibil. Dermatologii folosesc de multe ori o tehnologie numita radiofrecventa pentru a strange pielea. Asa cum pielea se strange, cicatricile dupa acnee devin mai putin vizibile.
5. Inductia de colagen incurajeaza organismul sa produca mai mult colagen.Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele, uneori pana la 9 luni. Dupa fiecare tratament este posibil sa apara unele vanatai si umflaturi.
6. „Uscarea electrica” foloseste sonde electrice pentru a incalzi tesutul, ceea ce face ca tesutul sa moara. Acest tratament poate fi parte a unui plan de tratament mai complex pentru a trata cicatricile post acneice.

Tratamentul pentru cicatricile post acneice profunde:

1. Injecțiile (corticosteroizi, interferon, 5-FU, etc.) direct in cicatrici, pentru inmuierea si netezirea lor. Pentru mai bune rezultate sunt necesare vizite repetate, o data la fiecare cateva saptamani.
2. Interventia chirurgicala poate fi efectuata in cabinetul dermatologului. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, interventia este deseori urmata de un alt tratament, fie cu injectii, fie de radioterapie.
3. Terapia cu laser si alte tratamente de lumina pot trata cicatricile in conditii de siguranta si in mod eficient. Tratamentul cu laser in impulsuri cu colorant (PDL) poate ajuta la reducerea mancarimii si a durerii, diminuarea culorii si aplatizarea cicatricilor, iar in cazul persoanele cu pielea deschisa la culoare, lumina intens pulsata (IPL) poate fi, de asemenea, o optiune de tratament.

4. Criochirurgia –  ingheata tesutul cicatrizat, acesta moare si treptat se va desprinde. Pentru a imbuntati rezultatele, dermatologii recomanda o serie de sesiuni de crioterapie si injectii cu corticosteroizi. Principalul dezavantaj este ca poate cauza usoare pete permanente.
5. Creme pentru cicatrici, geluri, pansamente si bandaje cu silicon: de multe ori disponibile fara prescriptie medicala, acestea pot fi folosite la domiciliu pentru a trata cicatricile. Ele pot ajuta la reducerea mancarimii si a disconfortului, precum si la aplatizarea si estomparea cicatricilor. Ar trebuie sa fie utilizate în mod continuu, ceea ce ar fi putin mai dificil pentru cicatricile de pe fata.

Cele mai multe tratamente pot reduce dimensiunea si vizibilitatea cicatricilor aparute in urma acneei. Cu timpul, multe dintre cicatricile tratate se vor estompa, ceea ce le va face greu de observat. Rezultatele depind aproape în intregime de cunostintele si abilitatile persoanei care efectueaza tratamentul.

Sursa foto:   www.beautydefectrepair.co.uk