Primul ajutor in caz de insolatie

Insolatia este o afectiune cauzata de supraincalzirea corpului, de obicei, ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi ridicate. Insolatia de efort este cauzata de aceeasi crestere a temperaturii corpului, dar ca urmare a desfasurarii unei activitatii fizice intense, intr-un mediu canicular. Purtarea hainelor stramte si care nu permit corpului sa respire, alcoolul si deshidratarea pot cauza, de asemenea, insolatie.
Principalul semn al insolatiei este cresterea temperaturii corpului, ce poate ajunge pana la 40 grade C. Alte semne ar mai fi alterarea starii mentale sau de comportament: confuzie, agitatie, tulburari de vorbire, iritabilitate, delir, convulsii si chiar coma; greata si varsaturi; dureri de cap; ritmul cardiac si respiratia crescute.
Primul ajutor in caz de insolatie presupune urmatoarele:

  • Se muta pacientul la umbra sau intr-o zona mai racoroasa (se poate aseza in dreptul unui ventilator sau a unui aparat de aer conditionat), se intinde pe jos, i se ridica picioarele la 20-30 cm deasupra solului si i se largesc hainele sau chiar i se indepateaza.
  • Se raceste corpul pacientului: i se face un dus cu apa rece sau se introduce intr-o cada cu apa la temperatura camerei, daca se poate; daca nu, se pot pun pungi cu gheata pe corpul acestuia, se uda cu un furtun de gradina sau se spala cu un burete cu apa rece;
  • Hidratarea victimei: i se administreaza persoanei apa rece, dar nu cu gheata, deoarece poate provoca o schimbare brusca in temparatura corpului, iar persoana poate intra in soc. Se bea incet si cu inghitituri mici! Nu i se administreaza alcool, ceai sau cafea!
  • Sa ne asiguram ca persoana este constienta de ceea ce este in jurul sau, sa nu o lasam sa lesine. In cazul in care victima isi pierde cunostinta sau nu raspunde rapid la masurile de prim ajutor de mai sus se suna de urgenta la spital.

Insolatia este previzibila si poate fi prevenita, de aceea este indicata luarea unor masuri de precautie in zilele cu temperaturi ridicate:
Sa purtam haine usoare, largute, de in, care sa permita organismului sa se raceasca in mod corespunzator!
Sa ne protejam impotriva arsurilor solare, folosind o crema cu protectie solara cu un SPF de cel putin 20, pe care s-o aplicam cu generozitate, la fiecare doua ore, daca inotam sau transpiram. Sa nu uitam acasa palaria si ochelarii de soare!
Sa bem multe lichide pentru a mentine o temperatura a corpului cat mai apropiata de cea normala!
Sa nu lasam pe nimeni intr-o masina parcata (mai ales copiii), chiar daca lasam geamurile deschise, deoarece temperatura din masina poate creste cu pana la 6-7 grade C in doar 10 minute.
Sa evitam activitatile obositoare si deplasarile, in miezul zilei si sa incercam sa le programam pentru perioadele mai racoroase ale zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara!
Persoanelor cu risc crescut, care prezinta o boala, a caror simptome se pot agrava in cazul temperaturilor ridicate, li se recomanda evitarea expunerii la caldura si la soare si actionarea de urgenta, daca observa simptome de supraincalzire.
Daca participam la un eveniment sportiv intens sau desfasuram o activitate in soare sa ne asiguram ca exista servicii medicale disponibile, in caz de urgenta!
Insolatia necesita interventie de urgenta. Insolatia netratata poate afecta rapid creierul, inima, rinichii si muschii, iar amanarea tratarii ei creste riscul de complicatii grave.

Sursa foto:  www.amazingwoman.ru