Cum sa prevenim aparitia varicelor ?

Valvele din interiorul venelor ajuta sangele sa se deplaseze in directia corecta, iar daca aceste supape dau drumul unei cantitati mai mare de sange (din diverse cauze, precum o slabiciune genetica, presiune etc.), se produc acumulari, care ies in relief si au ca rezultat aparitia varicelor.
Venele varicoase sunt vizibile cu 10% – 15% mai mult la femei decat la barbati, in mare parte din cauza hormonilor: pubertatea, sarcina (femeile gravide sunt foarte predispuse) si menopauza, precum si administrarea de pastile cu estrogen, progesteron si anticonceptionalele pot slabi supapele venelor si influenta negativ circulatia sangelui.

Alti factori ar mai putea fi imbatranirea, obezitatea, statul in picioare pentru perioade lungi de timp, iar daca genetic suntem predispusi la vene vizibile si varice, pozitia „picior peste picior”, timp indelungat poate grabi dezvoltarea lor, deoarece prin aceasta pozitie se pune presiune asupra supapelor.

Nu toate varicele pot fi prevenite, insa exista unele masuri ce pot fi luate pentru a reduce sansele aparitiei unor noi varice sau de diminuare a celor deja existente:
Sa folosim protectie solara pentru a ne proteja pielea de soare!
Exercitiile regulate, cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul, fara a pune presiune foarte mare asupra picioarelor, pot imbunatati circulatia la nivelul picioarelor!
Supravegherea si mentinerea controlului asupra greutatii corporale, pentru a evita exercitarea unei presiuni prea mari pe picioare!
Sa nu incrucisam picioarele prea mult timp, atunci cand stam pe scaun! Este posibil ca in acest fel sa ne ranim picioarele si sa existe chiar si un traumatism minor, care va duce la cresterea riscului aparitiei varicelor.
Sa nu stam in sezut pentru perioade lungi de timp! Este indicat sa trecem centrul de greutate de pe un picior pe altul, la fiecare cateva minute, iar la fiecare 30 de minute sa ne ridicam in picioare si sa facem o scurta plimbare!
Sa evitam imbracamintea stramta, care contracta talia sau picioarele!
Sa evitam purtarea tocurilor inalte pentru perioade lungi de timp! Pantofii cu toc mai mic pot ajuta la tonifierea muschilor gambei, ceea ce va influenta pozitiv circulatia sangelui prin vene!
Dieta ar trebui sa fie saraca in sare si bogata in alimente cu un continut ridicat de fibre! Consumul de fibre reduce sansele de constipatie, care pot contribui la varice (alimentele bogate in fibre sunt fructele si legumele proaspete, precum si cerealele integrale).
Daca suntem in timpul unui zbor lung, sa ne ridicam si sa ne plimbam putin, la fiecare ora! Acest lucru este valabil si pentru cazurile in care stam mult timp in fata calculatorului.
La sfarsitul zilei, sa stam cu picioarele sprijinite intr-o pozitie mai sus decat nivelul inimii, 10-15 minute, pentru a ajuta circulatia sangelui!
Daca suntem expusi genetic riscului aparitiei varicelor, atunci ne este recomandata folosirea unor ciorapi de compresie, care imbunatatesc circulatia si ajuta la prevenirea varicelor.

Sursa foto:  www.selectstores.ie