Cum iti ajuti copiii sa treaca peste divort

Daca pentru adulti un divort poate fi destul de dureros, de stresant si de confuz, imaginati-va cum este acesta perceput de copii si ce impact poate avea asupra lor. Parintii trebuie sa-si ajute copiii si sa faca tot posibilul ca acestia sa treaca mai usor printr-un astfel de moment!

Pentru a mentine echilibrul psihic al copilului si a asigura o stabilitate in propria casa, parintele in grija caruia a ramas, trebuie sa aiba o atitudine pozitiva, linistitoare si increzatoare. Desi este ceva nou, total necunoscut pentru membrii familiei, este foarte important sa-i ajutam pe copiii sa se adapteze noii situatii, iar la final sa iasa din ea increzatori si puternici, simtindu-se la fel de iubiti.

Specialistii recomanda parintilor sa le spuna copiilor adevarul despre divort, insa cu foarte mare atentie si premeditare, sa fie pregatiti sa raspunda intrebarilor adresate de acestia si cel mai important sa-i asigure de toata dragostea ce le-o poarta. Este important pentru copiii ca parintii sa faca front unit, sa nu dea vina unul pe celalatl sau sa se vorbeasca de rau. Ei trebuie sa ii asigure ca vor avea grija de ei in continuare si trebuie sa ramana implicati cat mai mult  in viata copilului.

Multi copii isi schimba domiciliul, prietenii si scoala, in urma unui divort. De aici rezulta nesiguranta, dezorientarea si sentimentul ca sunt neprotejati. Pentru a depasi aceste momente, ambii parinti trebuie sa fie alaturi de copiii, chiar daca fizic e imposibil. Copiii trebuie incurajati sa socializeze si sa raman in relatii bune cu rudele din partea ambilor soti.

Furia unui adolescent, in momente precum divortul, este o etapa normala. Prin furie acestia accepta situatia si o infrunta pentru ca apoi sa treaca peste acest capitol din viata lor.

Pentru a-i ajuta pe copiii sa „supravietuiasca” divortului, este recomandat ca ei sa fie ascultati, incurajati sa-si exprime sentimentele, sa constietizeze ca divortul nu este din vina lor, sa li se reaminteasca in permanenta cat sunt de iubiti, sa li se asigure stabilitate, confort si o rutina zilnica, cu un program stabilit si noi reguli ce trebuie respectate.

Sa nu uitam totusi sa avem grija si de noi insine, sa ne mentinem intr-o stare fizica si psihica buna, pentru a reusi sa facem fata situatiei. Sa nu-i uitam nici pe prietenii nostri, pe care nu e bine sa ii evitam. Ei ne-ar putea ajuta sa trecem mult mai usor peste acest impas. Si relatia cu fostul partener ar trebui sa fie una buna, amiabila, politicoasa pentru a putea oferi copilului un climat linistit.

Unii copiii nu pot face fata atat de usor divortului si de aceea pot aparea probleme precum furia, anxietatea si depresiea. In acest caz nu ezitati sa cereti ajutorul unui specialist!

Sursa foto: www.secureteen.com