Chirurgia baratrica este unul din cele mai eficiente tratamente pentru obezitatea morbida. Foarte multi oameni trateaza obezitatea ca pe o problema estetica insa trebuie tratata ca pe o problema de sanatate grava care atrage si o multime de alte complicatii fie pe termen scurt sau permanent. Obezitatea devine o problema din ce in ce mai seriosa la nivel mondial deoarece a crescut in ultimii ani foarte mult si in special in randul tinerilor.

Ultimele statistici arata faptul ca obezitatea afecteaza aproximativ 1,7 miliarde de oameni, aproape 1/3 din populatia planetei. In jur de 300 milioane de oameni sunt obezi, in timp ce aproape 100 milioane de oameni sufera de obezitate morbida si au nevoie de tratament special. Din pacate Romania ocupa un loc pe podium cand vine vorba de obezitate. Ne situam pe locul 3 in Europa si nu este un lucru prea bun. Aproximativ 25-30% dintre romani sufera de obezitate si 64% sunt supraponderali.

Obezitatea este o boala care se manifesta prin excesul de grasime in organism. Acest lucru se datoreaza consumului de alimente in exces sau mai mare decat are nevoie corpul in mod obisnuit. In unele situatii poate aparea sin din cauza dereglarilor metabolice. Obezitatea este o boala cronica, conditionata genetic si este un factor care determina o serie de boli asociate precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

Tratamentul chirurgical este cel mai eficient in cazul obezitatii morbide. Chirurgia este un tratament eficient deoarece ajuta la scaderea in greutate si astfel toate consecintele obezitatii se vor ameliora. Prin tratamentul chirurgical se poate vindeca diabetul de tip II si hipertensiunea arteriala. Poate scadea si riscul de cancer.

Ce este chirurgia bariatrica?
Este unul din cele mai eficiente tratamente pentru obezitatea morbida. Acest tip de operatie face parte din chirurgia generala si se efectueaza sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala. Obiectivele chirurgiei bariatrice sunt:
-scadere ponderala durabila;
-crestere a bunastarii;
-disparitia comobiditatilor.

Chirurgia bariatrica si tehnicile folosite in cadrul acesteia ajuta la echilibrul energetic si diminueaza foarte mult aportul alimentar astfel incat corpul va consuma energie din rezervele sale. Odata cu diminuarea depozitelor de energie scade si tesutul adipost, iar pacientul ajunge la greutatea dorita, aspectul va fi normal si functiile vitale pot sa functioneze din nou normal. Dupa o astfel de operatie pacientul nu va slabi deodata, ci in circa 10-12 luni va reusi sa ajunga la greutatea dorita.

Pacientii care pot apela la procedurile bariatrice sunt cei care indeplinesc urmatoarele criterii:

-istoric al obezitatii de cel putin 5 ani;
-varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani;
-in cazul in care tratamentele conservatoare nu au dat rezultate;
-IMC 40 kk/mp sau mai mare;
-IMC 35-40 kg/mp care se asociaza cu comorbiditati mai importante.