Testiculul necoborat sau criptorhidia

Criptorhidia (testicul necoborat ) reprezinta o anomalie de migrare a testiculelor. In timpul vietii intrauterine, testiculul se formeaza in abdomen, iar pana la nastere in mod normal trebuie sa se gaseasca in scrot. Afectiunea este frecvent intalnita, aproximativ 2-3% din baietei prezinta unul sau ambele testicule necoborate in scrot. Criptorhidia este mai frecvent intalnita in randul prematurilor, procentajul fiind de aproximativ 30-40%
Conform statisticilor 5% din testiculii necoborati vor coboari pana la varsta de 3 luni sau 1 an. Exista cazuri in care pot fi prezenti in scrot la nastere, dar apoi urca pe traiectul inghinal unde raman fixati.
Printre complicatiile testiculului necoborat congenital se numara frecvent torsiunea si traumatismele avand in vedere ca este mai expus.
Consecintele pe termen lung sunt rar intalnite, dar exista totusi un risc mai mare de aparitie a cancerului testicular si pot aparea disfunctii ale testiculelor care pot determina infertilitate. Se considera ca daca nu se intervine chirurgical pana la varsta de 5 ani atunci este total compromisa spermatogeneza si implicit posibilitatea de a avea copii.
Medicul specialist in chirurgie pediatrica va stabili in urma unei ecografii abdominale pozitia in abdomen si forma clinica a afectiunii.

Exista mai multe forme anatomo-clinice ale testiculului necoborat:
1. testicul retractil – intra si iese din scrot datorita hipertoniei muschiului cremasterin. Se poate fixa scrotal la pubertate sau poate ascensiona definitiv.
2. testicul necoborat congenital abdominal/ inghinal
3. testicul ectopic – daca scrotul este gol atunci este posibil sa fie pozitionat in alte zone si este deviat de la calea normala. Testiculul ectopic este datorat unui viciu de migrare sau unor localizari aberante (perineal, baza penisului)

Tratament:
Dupa examinarea copilului si stabilirea defectului se poate astepta coborarea testicului pana la varsta de 6 luni. In cazul in care coborarea testiculului nu s-a produs pana la aceasta varsta atunci este indicat consultul chirurgical in vederea interventiei de repunere a testiculului in scrot. Durata operatiei este de aproximativ 1 ora, iar spitalizarea este de 24h. Pentru testicul necoborat, in functie de localizare se mai poate administra tratament hormonal pe baza de gonadotrofina corionica.

Sursa foto:  www.onearth.org

Dr. Diana Enachescu