Pneumonia - cauze, simptome, tratament

Pneumonia reprezinta o inflamatie a parenchimului pulmonar care intereseaza alveolele pulmonare, bronhiolele si tesutul interstitial si care realizeaza un tablou radiologic de condensare pulmonara.

Cauza pneumoniilor este variata putand fi determinata de infectii bacteriene cu Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Bacilul Friedlander, Heamophilus influenzae, Legionella pneumoniae,Moraxella catarrhalis sau de alte microorganisme precum Mycoplasma pneumoniae, Ricketsii (febra Q). Deseori pneumonia apare datorita unor virusuri dintre care enumeram virusul gripal, adenovirusuri, virusul sinctial respirator VSR,virusul rujeolei, virusul varicelei. Exista insa si posibilitatea ca prin inhalarea de substante chimice: gaze, pulberi, lipoizi sa determine aparitia unei pneumonii. Pneumoniile pot fi secundare unor tulburari circulatorii asa cum se intampla in cazul pneumoniilor hipostatice sau dupa edemul pulmonar, sau prin tulburari bronsice: cancer bronsic, bronsiectazii (largirea bronhiilor).

Clasificarea pneumoniilor:

1. Pneumonii comunitare: imunitate normala, flora obisnuita
2. Pneumonii nosocomiale: imunitate relativ normala, flora de spital
3. Pneumoniile la imunocompromisi: imunitate compromisa, flora speciala

In cazul pneumoniilor comunitare in ordinea frecventei se intalnesc urmatorii agenti patogeni: Pneumococul, Haemophilus influenzae, Legionella pneumoniae, Bacili gram negativi, Virusuri gripale, adenovirusuri si Stafilococul auriu.

Manifestarile clinice ale pacientilor cu pneumonie comunitara sunt caracterizate printr-un debut brusc cu febra, aspectul fetei spre rosu, apritia herpesului labial, limba este incarcata (saburala). Debutul este cu un frison solemn, apoi apare junghiul toracic, cresterea frecventei respiratiei (polipnee 40-50/min),aspect vanat al pielii si tuse cu expectoratie ruginie. Pneumonia se insoteste si de cresterea frecventei cardiace (tahicardie) cu tendinta de scadere a tensiunii arteriale.

Daca debutul afectarii pulmonare este mai lent cu febra, frisonete, cefalee, dureri in spatele ochilor, inflamatia mucoasei orofaringiene, tuse uscata, suparatoare, respiratie accelerata – atunci cauza pneumoniei este cel mai probabil virala si nu necesita tratament cu antibiotic.
Pneumoniile nosocomiale, care apar in randul pacientilor spitalizati au ca etiologie in ordinea frecventei agentului patogen urmatorii germeni: Stafilococul auriu, Klebsiella, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Enterobacter si Streptococul pneumoniae.

Particularitatile pneumoniilor in functie de etiologia (cauza) lor:

1. Pneumonia stafilococica (Stafilococul auriu) – este mai ales nosocomiala, la indivizi debilitati, la batrani si copii, stare toxica, tendinta la colaps. Aspectul este de bronhopneumonie cu abcese multiple, reactie pleurala, stare septica si leucocitoza pronuntata (cresterea leucocitelor in sange).

2. Pneumonia cu bacilul Friedlander – este mai rara, apare mai ales la alcoolici si diabetici, stare generala alterata, stare de apatie, dispnee pronuntata, tendinta la colaps, sputa brun-inchisa, tendinta de a forma abcese. Radiografie cu opacitati nodulare diseminate.

3. Pneumonia cu Legionella – debut este pseudogripal (asemanator gripei). Se caracterizeaza printr-o pneumonie extinsa, cu tendinta la bilateralizare si reactie pleurala. Exista inclusiv afectare hepatica si renala care poate evolua spre insuficienta renala.

4. Pneumonia cu Chlamydia – debutul este pseudogripal, cu semne fizice sarace si manifestari nervoase. Apare scaderea leucocitelor in sange (leucopenie), iar pe radiografie se observa opacitati hilare difuze.

5. Pneumonia cu Haemophillus influenzae – apare secundar infectiilor virale si se manifesta prin dispnee accentuata (lipsa de aer), tuse, junghi toracic si stare generala alterata. Semnele fizice sunt sarace, insa modificarile radiologice evidentiaza umbre mici, diseminate pe ambii plamani.

Pneumonia are indicatie de spitalizare in urmatoarele cazuri:
– varstnici >60 ani
– antecedente personale patologice de insuficienta renala, hepatica, respiratorie, diabet zaharat, neoplazii, imunosupresii
– leucopenie – GA<4000/mm3 ; PMN< 1800/mm3
– posibil etiologie stafilococica, gram negativ sau anaeroba
– complicatii supurative – formare de abcese pulmonare
– incapacitatea ingrijirii ambulatorii
– imposibilitatea tratamentului oral
– tahipnee (cresterea numarului de respiratii) > 30/min
– tahicardie (cresterea frecventei cardiace) >140/min
– hipotensiune TAS <90mmHg
– hipoxemie PaCO2 <60 mmHg
– cianoza
– alterarea starii de constienta
– esecul tratamentului ambulator

Tratament igieno-dietetic
1. Repaus la pat:
– se recomanda in cursul perioadei febrile si inca 3 zile ulterior
– cu trunchiul usor ridicat
– in camera bine aerisita, la 18-20C
– umidifierea aerului prin plasarea de vase cu apa pe o sursa de incalzire
2. Alimentatia
– in cursul perioade febrile – lichida si semilichida ( ceaiuri, sucuri de fructe, compoturi, lapte, iaurt, grij, orez, piure de zarzavat sau cartofi, supe de legume) = DIETA FEBRILULUI
– ulterior – se adauga paine, fainoase, branza de vaci proaspata, carne de pasare,
3. Hidratarea
– este extrem de importanta in orice boala care prezinta febra
– se recomanda aproximativ 3-4 l/zi si asociind NaCl (8-10g/zi) pentru a compensa pierderile prin transpiratie si polipnee.
Tratamentul antibiotic orientativ al pneumoniilor:

1. Pneumonia pneumococica (Penicilina, Ampicilina, Amoxicilina, Augmentin, Cefotaxim, Eritromocina)
2. Pneumonia stafilococica (Meticilina, Cefalotina, Cefazolina)
3. Pneumonia cu Haemophilus influenzae (Doxiciclina, Biseptol, Cefuroxim, Cefaclor, Claritromicina)
4. Pneumonia cu Legionella (Eritromicina, Ciprofloxacina)
5. Pneumonia cu anerobi (Gentamicina, Metronidazol)
6. Pneumonia virala (simptomatic, Acyclovir, imunoglobuline).

Sursa foto: www.livechennai.com

Dr. Diana Enachescu