mamografie consult medical femei

Mamografia este o radiografie a glandei mamare, a sanului nostru, ce are ca scop principal detectarea unor posibile semne ale cancerului de san.

Aceasta se recomanda atunci cand nu exista semne, simptome sau anomalii ale sanului, dar mai ales atunci cand apare vreo durere sau modificare a aspectului pielii, vreo ingrosare a sfarcurilor sau vreo umflatura.

Cand este indicat sa incepem scanarea sanului? Femeile peste 40 de ani au un risc crescut de a dezvolta cancer de san si li se recomanda efectuarea unei mamografii o data la 2 ani, iar femeilor peste 50 ani li se recomanda anul efectuarea acestui test. Femeile care au un risc ridicat de a suferi de cancer de san (datorita existentei altor cazuri in familie, de exemplu) trebuie sa consulte neapart un medic si sa se discute cu acesta in vederea efectuarii unei mamografii si a unor teste.

Acest tip de radiografie nu implica un nivel ridicat de radiatii, insa nu este intotdeauna clara, in functie de tehnica si experienta radiologului. In cazul femeilor tinere e mai greu de interpretat deoarece sanul tanar contine glande si ligamente ce ofera o densitate marita a sanului. Mamografia poate presupune efectuarea unor teste suplimentare si nu poate detecta toate cancerele, in special daca sunt mici sau intr-o zona dificila, precum subsoara.

Inainte de efectuarea unei mamografii este recomandat sa nu folosim deodorant, sa luam cu noi mamografiile anterioare, sa cautam un cabinet acreditat si bine dotat, iar perioada cea mai buna ( cu exceptia femeilor la menopauza ) de efectuare a acesteia este la o saptamana dupa menstruatia lunara.

Efectuarea propriu-zisa a mamografiei consta in asezarea in fata aparatului radiologic, sanii nostri vor fi fixati pe rand si usor comprimati. Nu este dureroasa, iar rezultatul se obtine dupa 30 zile.

Mamografie este se pare cea mai noua metoda radiologica ce poate depista cancerul la san. Asa ca nu ne ramane de facut decat sa ne luam mamele, bunicile, prietenele si chiar pe noi insene si sa mergem cat mai curand la un control!

Depistarea precope a cancerului de san asigura sanse maxime de supravietuire printr-un tratament eficient care poate lupta cu boala.

Autoeaminatrea sanilor si efectuarea anuala a mamografiei poate salva vieti!