irigarea colonului sau hidrocolonoterapia

In fiecare zi sistemul nostru digestiv este supus unui regim alimentar nesanatos, alcatuit din mancare rece, cu aditivi, fast-food etc. Din aceasta cauza avem simptome precum balonarea, senzatia de satietate, constipatia sau flatulenta.

Hidrocolonoterapia sau hidratarea colonului este o metoda folosita in cabinetele de specialitate ce are ca scop curatearea intestinului gros de rezidurile ramase in urma digestiei. Acesta procedura consta in introducerea unui tub steril si „spalarea” colonului cu apa reglata la o anumita temperatura.

Apa va curge usor in intestin, fara a va simti inconfortabil, pana cand veti simti crampe usoare, moment in care veti elimina apa impreuna cu rezidurile. Aceasta procedura se repeta pana cand veti folosi toata apa disponibila iar intestinul dumneavoastra va fi „curatat”.

Hidrocolonoterapia nu este dureroasa si se va afectua numai sub indrumarea unui specialist in domeniu. Acesta va va oferi intimitatea de care aveti nevoie si va intervenit numai in cazul in care este solicitat. Pacientul va fi acoperit tot timpul cu un prosop si va fi instruit asupra modului de utilizare a aparatului care introduce si elimina apa.

Hidrocolonoterapia este o metoda de detoxifiere a organismului despre care se crede ca are urmatoarele beneficii: imbunatatirea digestiei, pierderea in greutate, o piele mai radioasa, mai multa energie in viata de zi cu zi, o stare generala de bine.

De cele mai multe ori medicul va recomanda un tratament care, alaturi de hidrocolonoterapie, include un anumit regim alimentar, exercitii fizice si consumul de suplimente cu vitamine.

Cei care sunt pro hidrocolonoterapie, considera ca acest procedeu poate vindeca anumite boli si afectiuni precum alergia, durerea de cap, constipatia, intoleranta la anumite alimente, astm, dureri menstruale, sindromul colonului iritabil, probleme ale tiroidei si ale pielii.

Nu de aceeasi parere sunt cercetatorii, care au afirmat ca nu exista un studiu valabil care sa fi demonstrat efectele benefice ale hidrocolonoterapiei. Din contra, conform mayoclinic.org acest procedeu are si unele efecte adverse de care trebuie sa fiti constienti:

  1. creste riscul de infectie in cazul in care echipamentul folosit nu este steril
  2. procedura poate provoca perforarea peretilor intestinali
  3. hidrocolonoterapia poate determina dezechlibru elecrolitic
  4. irigarea intestinului poate cauza deshidratare

Trebuie sa aveti in vedere ca apa folosita in hidratarea colonului poate contine anumite substate la care puteti fi alergic. De asemenea, e bine sa va informati doctorul sau terapistul in legatura cu bolile de care suferiti inainte sa va supuneti la aceasta procedura.

Sursa foto: www.oshila.com