Fibromul uterin definitie

Fibromul uterin mai poarta denumirea de leiomiom sau tumora fibroida. Fibroamele uterine sunt cel mai des intalnite tumori benigne la femei. Uneori sunt asimptomatice, alteori se soldeaza cu hemoragii vaginale abundente sau neregulate, dismenoree (dureri la menstruatie).
Printre alte simptome se numara : durerea pelvina acuta (permanenta) sau recurenta (discontinua) si simptome datorate organelor pelvine. Fibroamele uterine sunt rar observate inainte de pubertate si isi inceteaza cresterea dupa menopauza. Deseori se produce o crestere rapida a acestora in timpul sarcinii.

Un fibrom este un neoplasm benign costituit din proliferarea (multiplicarea) celulelor musculare netede ale uterului.Evenimentul declansator nu este pe deplin cunoscut.
Presupuneri:
-mutatii genetice
-estrogenul
-factorii de crestere peptidici
-factori locali: aportul sangvin, alte tumori vecine

In afara sarcinii, fibroamele sunt adeseori asimptomatice. Uneori se manifesta prin polakiurie (mictiuni dese si in cantitate mica),dismenoree ,hemoragii abundente (adeseori cu anemie secundara) sau prin alte complicatii datorate prezentei unei tumori abdominale (compresia asupra organelor vecine;in cazul tumorilor mari).
Ocazional fibroamele pot genera dureri intense.
Uneori, la gravide, ele se pot solda cu avort spontan, nastere prematura, durere localizata.
Investigatii paraclinice:
-hemoglobina scazuta in cazul hemoragiilor mari
-ecografia-confirma prezenta fibroamelor
-RMN
Tratamenul
Fibroamele mici,asimptomatice vor fi urmarite la interval de 6 luni.
Uneori se practica miomectomia selectiva (excizia doar a tumorii) cu pastrarea uterului. Aceasta se practica in special la femeile in perioada fertila care vor sa aiba copii.
Interventia chirurgicala de urgenta este necesara in cazul fibroamelor care produc compresiune semnificativa pe uretere,vezica urinara sau rect  ori care sangereaza masiv,conducand la anemie sau in cazul fibroamelor cu crestere rapida.
Masurile chirurgicale disponibile in tratamentul fibroamelor sunt miomectomia si histerectomia subtotala (excizia uterului). Acestea se pot practica pe cale abdominala sau vaginala.
Tratamentul fibroamelor uterine in sarcina.
Daca in luna a 4-a de sarcina,uterul fibromatos nu depaseste dimensiunile unei sarcini de 6 luni,evolutia nu se asociaza de regula cu complicatii.
Daca in luna a 2-a tumora are dimensiunile unei sarcini de 5,6 luni,avortul este probabil.
Cand este posibil, se va amana miomectomia sau histerectomia la 6 luni dupa nastere,moment in care involutia uterului si regresia tumorii vor fi complete.

Sursa foto:  www.itsallaboutwomen.com