Blefaroplastia argumente pro si contra

Blefaroplastia este interventia chirurgicala ce vizeaza indepartarea grasimii, de obicei impreuna cu excesul de piele, de la pleoapele superioare si inferioare. Chirurgul poate recomanda, de asemenea si un lifting facial sau refacerea suprafetei pielii cu „Resurfacing” pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Blefaroplastia poate modifica:
– pielea flasca sau atarnata, care creeaza falduri sau tulbura conturul natural al pleoapei superioare , lucru ce poate afecta, uneori, vederea unei persoane
– depozitele de grasime in exces care apar ca umflatura sub pielea pleoapelor
– pungile de sub ochi
– droopiness-ul pleoapelor inferioare (Pleoape foarte cazute, ce descopera globul ocular)
– pielea suplimentara si ridurile fine ale pleoapei inferioare.
*De obicei, pacientii necesita un timp de recuperare scurt dupa blefaroplastie, vanataile si umflaturile incep repede sa dispara, iar iesitul afara la lumina si mersul pe jos vor creste, de asemenea, viteza de vindecare. Cat despre cicatrici, acestea sunt destul de greu de remarcat, fapt ce poate ajuta la schimbarea modului in care ne simtim si la cresterea stimei de sine.
*Uneori se folosesc copci cu autoabsorbtie, care nu necesita indepartarea ulterioara.
*Cei mai multi oameni se intorc la activitatile normale dupa 7-10 zile dupa blefaroplastie, iar dupa 2 saptamani de la operatia chirurgicala a pleoapelor, majoritatea vanatailor si umflatura vor disparea.
*Machiajul pleoapelor poate fi purtat de la aproximativ trei saptamani dupa operatie.

*Sugestiile generale de autoingrijire includ: aplicarea unui unguent pentru ochi, prescris de medic, nu frecati ochii pentru cateva saptamani, folositi comprese reci pentru a ajuta la gestionarea iritarii, a disconfortului si a senzatiilor de uscaciune, protejati-va ochii de lumina puternica a soarelui pana cand procesul de vindecare este complet.
Nu exista alte alternative medicale la blefaroplastie, care sa poata repozitiona sau remodela pleoapele. Un consilier sau un psiholog ar putea ajuta la depasirea preocuparilor referitoare la aspectul fizic si ar putea sa ne invete sa ne iubim si sa ne placem asa cum suntem.

Toate operatiile chirurgicale au un anumit grad de risc. Blefaroplastia poate avea urmatoarele complicatii:

 1. Vindecare slaba, amorteala, sensibilitate extrema la lumina
 2. Durere usoara sau disconfort, cicatrici si mancarimi
 3. Vanataile si umflaturile pleoapelor
 4. Unii pacienti pot avea dificultati in a inchide ochii atunci cand dorm, ceea ce duce la uscarea ochilor si iritarea acestora. Aceasta problema este, de obicei, temporara si pot fi tratata cu picaturi pentru ochi si un unguent.
 5. Vederea poate fi usor neclara, incetosata sau dublata pentru cateva zile.
 6. Riscurile anesteziei pot include reactii alergice.
 7. Riscul unor infectii la fel ca in cazul oricaror interventii chirurgicale. Daca se lucreaza in medii sterile, infectiile grave vor fi rare.
 8. Sangerare postoperatorie este de obicei usoara si se opreste într-un timp scurt. (daca sangerarea continua trebuie sa va adresati medicului si este necesara continuarea tratamentului).
 9. Extrem de rar, hemoragiile severe din spatele ochiului pot duce la pierderea vederii.
 10. Indepartarea pielii insuficient de mult sau indepartarea acesteia in exces pot cauza probleme cu inchiderea ochilor si astfel va fi necesara o noua interventie.
 11. Uneori, pielea flasca persista la capatul exterior al pleoapei si poate fi necesara o noua interventie chirurgicala.
 12. Poate exista o usoara asimetrie la vindecarea cicatricilor.
 13. Puncte albe mici pot aparea dupa ce copcile sunt scoase; acestea pot fi indepartate cu usurinta cu un ac foarte fin.
 14. Caderea pleoapei superioare
 15. Indepartarea insuficienta a grasimii sau eliminarea excesiva a acesteia poate face ca ochii sa para infundati sau cu un aspect nenatural
 16. Cicatricea interna excesiva sau „fibroza” poate provoca o denaturare, o limitare a miscarii ochiului. Cicatricea externa si cea interna pot fi agravate de o vindecare slaba.
 17. Marginile de la inchidere a pielii pleoapelor se pot separa, mai ales in prima zi sau la 2 zile dupa indepartarea suturii. O separare mica se poate inchide spontan sau cu ajutorul unei benzi de sustinere. O separare mai mare poate necesita sutura.
 18. O alta complicatie este entropionul ( intoarcerea pleoapei inferioare in afara, ce necesita o noua interventie chirurgicala).
 19. Cheagurile de sange care pot aparea determina complicatii cardiovasculare, precum atacul de cord, tromboza venoasa profunda sau accident vascular cerebral.
 20. O noua interventie chirurgicala poate fi necesara pentru a trata complicatiile.
 21. Pierderea vederii, inclusiv orbire completă (apare rar, 1 din 10.000 de cazuri).
 22. Pot aparea leziuni ale sistemului lacrimal, in cazul in care principala glanda producatoare este accidentata si va aparea o umflatura prelungita in partea exterioară a pleoapei superioare, ce poate persista timp de cateva saptamani.

*Operatia chirurgicala a pleoapelor superioare este de multe ori efectuata separat de cea a pleoapelor inferioare. Pacientii trebuie sa fie pregatiti pentru doua operatii separate.
*Interventiile chirurgicale cosmetice nu se incadreaza in lista operatiilor decontate de Casa de Sanatate sau de companiile de asigurari de sanatate. Intrebati medicul despre toate costurile la care va puteti astepta.
*Fumatorii au un risc crescut de complicatii, precum si cei cu probleme cum ar fi glanda tiroida, hipotiroidismul si boala „Graves ” sau cu hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.
*Daca aveti retina desprinsa sau glaucom trebuie sa consultati medicul oftalmolog inainte de acesta interventie.

Asteptarile nerealiste ale unor pacienti s-ar putea sa-i dezamageasca ulterior pe acestia. Daca se asteapta „perfecțiune” de la operatie, ar trebui sa fie avertizati in avans ca perfectiunea nu este niciodată atinsa, deoarece niciun chirurg nu este perfect, nici o rana nu se va vindeca perfect, iar cei mai multi pacienti poseda unele limitari anatomice. Daca nu puteti accepta acest lucru sau faptul ca exista anumite riscuri ce trebuie asumate, atunci nu ar trebui sa fiti supusi unei interventii chirurgicale cosmetice.

Sursa foto: www.absoluteme.co.uk