Ce este artrita reumatoida juvenila >

Artrita reumatoida juvenila (ARJ) – cuprinde un grup heterogen de boli cu debut in copilarie care afecteaza structurile tesutului conjunctiv manifestandu-se printr-o sinovita cronica (inflamatie a sinovialei articulatiilor) si alte simptome extraarticulare.

Clasificare – in funcţie de primele 6 luni de evoluţie:
1. Artrita reumatoida juvenila cu debut sistemic
2. Artrita reumatoida juvenila forma poliarticulară seronegativa sau seropozitiva
3.Artrita reumatoida juvenila forma oligoarticulară (pauciarticulară)

Cauza artritei juvenile este in continuare neelucidata. Conform studiilor exista o susceptibilitate imunologică, condiţionată genetic la care se adauga factorii de mediu: virusuri->parvovirus B19,virusul rubeolei,virusul Epstein Barr, diferite bacterii, mycoplasma.

ARJ cu debut sistemic – reprezinta aproximativ 10-20% din totalitatea ARJ. Manifestările generale ale bolii preced cu săptămâni, luni sau ani pe cele articulare. Debutul poate fi intalnit la orice vârstă, dar de obicei se produce intre 3 si 5 ani. Artrita este insotita sau precedata de febră intermitentă, înaltă (39-40°), cu durată scurtă, puţin influenţată de terapia antitermică. Concomitent apare o eruptie eritamatoasa (rosie) fugace, ganglioni mariti de volum (limfadenopatie) si marirea simultana a ficatului si splinei. Sunt afectate inclusiv seroasele precum pleura (invelisul plamanului) – pleurită, pericardul (invelisul inimii) – pericardită si de revarsate lichidiene la acest nivel. Tumefactia la nivel articular si periarticular are un aspect simetric fiind afectate articulatiile pumnului, coate, umar, sold, genunchiului, glezne. Evoluţia este catre o artrită permanentă.

ARJ forma poliarticulara – afectiune persistenta care cuprinde 5 sau mai multe articulatii in primele 6 luni de la debut. Aceasta forma clinica reprezinta aproximativ 35% din totalitatea ARJ fiind mai frecventa in randul băieţilor. Sinovita poate fi localizată la orice articulaţie, simetric. Frecvent sunt afectate articulaţiile coloanei toraco-lombare
a) forma seronegativă (FR – factorul reumatoid negativ) – afectarea a 5 articulatii sau mai multe in primele 6 luni de la debut in absenta factorului reumatoid. Debutul de obicei este la vârste mici, extinderea fiind lenta, rareori ajunge la forma generalizata. Se asociaza cu manifestari extraarticulare precum Sindromul Sjogren, adenopatii sau vasculite juvenile. Exista riscul de afectare oculara prin iridociclita. De obicei aceasta forma răspunde bine la tratament iar prognosticul este favorabil deoarece nu se produc distrucţii articulare.

b) forma seropozitivă (FR- factorul reumatoid pozitiv)- existenta a cel putin 5 articulatii inflamate pe o perioada de 6 luni. Aceasta forma clinica se apropie de poliartrita reumatoida a adultului. Se caracterizeaza prin distructii ale articulatiilor genunchiului, cotului, piciorului. Apare la fetiţe, debutul fiind după vârsta de 8 ani. In peste 50% din cazuri evoluţia artritei este severă, cu infirmitate motorie prin afectarea timpurie a articulatiilor mici. Complicatiile care apar sunt: osteoporoza, colapsul vertebral, nanismul, intarzierea pubertara, infectii intercurente.
ARJ forma oligoarticulara – afectarea inflamatorie persistenta care cuprinde 1-4 articulatii in primele 6 luni de la debut. Aceasta forma clinica reprezinta aproximativ 40-50% din totalitatea ARJ.
a) forma cu debut precoce – debutul este intre 1-5 ani, fiind mai frecventă la fete. De obicei asociază afectare oculara iridociclita si 60% din cazuri sunt prezenti anticorpii anti nucleari. Evoluţia de obicei este favorabila.
b)forma cu debut tardiv – este mai frecventă la băieţi. Afectează articulaţiile de la nivelul membrelor inferioare, mai frecvent articulaţia şoldului şi articulaţia sacro-iliacă. In 75% din cazuri se asociaza cu HLA-B27 si spondiloartrită toraco-lombară.

Diagnosticul de laborator se stabileste pe baza urmatoarelor investigatii:
hemoleucograma – prezenta unei anemii de tip inflamator, leucocitoza (leucocite crescute)
feritina serica scazuta – lipsa de fier
trombocitele – pot creste pana la valori de 900.000, semnifica de obicei fenomenul de exacerbare a bolii
VSH – poate fi normal, usor crescut in oligoartrite, foarte crescut – in formele sistemice, poliartrite sau in puseele de activitate a boli
PCR – este factorul cel mai fidel in evaluarea raspunsului inflamator fata de terapie
Fibrogenul are o crestere importanta
Factorul reumatoid defineste formele seropozitive si este corelat cu ANA – anticorpii antinucleari si prezenta iridociclitei
Anticorpii anti CCP + FR (+) – semnifica o evolutie agresiva si distructiva a bolii
ANA (+) sunt nespecifici pentru aceasta boala, aproximativ 5% din populatia sanatoasa are pozitivi acesti anticorpi
celulele lupice – indica evolutia spre lupus
tipajul HLA

Tratamentul este individualizat în funcţie de formele de boală si presupune suprimarea inflamatiei, controlul durerii, mentinerea functionalitatii articulatiilor, tratamentul manifestarilor extraarticulare si prevenirea invaliditatii.
1. Masurile igieno-dietetice
repaus la pat in manifestarile acute de boala sau in formele particulare invalidante si insotite de complicatii extraarticulare.
suplimentarea alimentatiei cu vitamine
aport adecvat de legume, lactate
mobilizarea articulatiilor prin exercitii
2. Tratament medicamentos
a) AINS (antiiflamatoarele nesteroidiene) fac parte din medicatia de primă intenţie
– aspirină
– naproxen, tolmeterin, ibuprofen, ketoprofen
– indometacin, diclofenac, piroxicam, meloxicam
b) Opioide – Tramadol, Metadona
c) Medicaţie antireumatismală lent reactivă – medicamente modificatoare de boala
– Săruri de Au, D-penicilamină,
– Sulfosalazină
– Methotrexat – are un efect supresor asupra sinovialei, se administreaza săptămânal in asociere cu acid folic administrat zilnic
d) Agenti biologici care modifica boala – Etanercept (Enbrel), Infliximab (Remicade)
e) Corticoterapie
– pe cale generală – in caz de iridociclită sau in formele sistemice severe
– local – uveită, intraarticular în formele pauciarticulare severe de artrită
3. Terapie fizică şi ocupaţională
– exerciţii fizice de mobilizare a articulaţiilor pentru evitarea intepenirii articulare şi a atrofiilor musculare
– kinetoterapie
– laserterapie
– TENS – stimulare electrica nervoasa transcutanata
– sporturi indicate – înot,ciclism
– repausul absolut la pat este contraindicat
4. Tratament chirurgical si ortopedic
– reabilitarea copilului cu deformări şi tulburări de mobilitate articulară
– alungire de tendoane
– corectarea unor poziţii vicioase
– proteză articulară

Sursa foto:  www.pakmed.net

Dr. Diana Enachescu