Boala venoasa cronica reprezinta o afectiune cu o evolutie indelungata in cadrul careia este afectata scurgerea normala a sangelui prin vene. Cauzele insuficientei venoase cronice sunt numeroase si sunt recunoscuti anumiti factorii genetici, mosteniti ereditar, cat si factori de mediu, ocupationali, traumatisme, accidente etc. La acestia se adauga factori favorizanti ca: sedentarismul, obezitatea, modificarile hormonale ( estrogenul afecteaza structura venelor), sarcina (creste presiunea in venele pelvisului si la nivelul membrelor inferioare), menopauza, utilizarea anticonceptionalelor, sporturile grele (haltere, lupte), tusea cronica, expunerea repetata la temperaturi ridicate si varsta avansata.
Manifestarile bolii pot varia de la cele pur cosmetice, telangiectazii sau venule, pana la suferinte grave de tipul ulcerului varicos care pot afecta grav functia piciorului si pot imobiliza bolnavul.
CLASIFICAREA CLINICA in boala venoasa cronica – Clasificarea unanim recunoscuta este clasificarea CEAP, unde:
C (clinic) reprezinta manifestarile clinice, de multe ori vizibile, ale bolii
E (etiologie) reprezinta etiologia, cauza afectiunii
A (anatomie) se refera la segmentele venoase afectate
P (patologie) defineste modul in care se produce efectiv afectarea venoasa locala
C0 – nu exista semne vizibile sau palpabile
C1 – telangiectazii sau venectazii
C2 – vene varicoase
C3 – edemul membrelor inferioare ( seara sau dupa efort)
C4 – hiperpigmentarea (colorarea ireversibila) brun inchis, maro, vinetiu, eczema, dermatita de staza
C5 – idem C4+ulcer varicos vindecat
C6 – C4 + 1 sau mai multe ulcere varicoase active
MANIFESTARI CLINICE
Cea mai evidenta manifestare si cauza principal pentru care pacientul se adreseaza medicului sunt prezenta varicelor.
Modificarile sistemului venos sunt insotite de senzatie de oboseala, crampe musculare nocturne, parestezii (senzatie de furnicaturi), senzatie de greutate/ picioare umflate la sfarsitul zilei sau dupa o perioada prelungita de ortostatism de obicei pe timp de vara, dupa o baie calda sau inainte de menstruatie. Cu timpul apar complicatii precum dermatita de staza venoasa, care evolueaza spre ulcere varicoase deschise, trenante luni sau ani de zile sau complicatii grave de tipul trombozelor venoase sau tromboflebitelor.
DERMITA DE STAZA VENOASA- reprezinta o hiperpigmentare de culoare rosie maronie a tegumentului, cu indurare locala, ectazii venoase, lipodermoscleroza ( inflamatie si fibroza cutanta) si ulceratii de staza venoasa. Modificarile locale ale pielii sunt insotite de prurit (mancarime).
ULCERUL CRONIC DE GAMBA – apare la pacientii cu antecedente de varice, dermita de staza venoasa sau de tromboflebita sub forma unor ulceratii neregulate situate frecvent pe fata mediana a gambelor, deasupra maleolei, insotite de edemul (umflarea) membrelor inferioare, varicozitati (varice evidente), hiperpigmentatie ( tegument culoare mar) si zone eritemo-scuamoase (dermatita de staza).
TRATAMENTUL INSUFICIENTEI VENOASE CRONICE
* Recomandari pentru prevenţia apariţiei varicelor
– Mişcarea: exercitii fizice regulate, gimnastica, mersul pe jos si inotul favorizeaza intoarcerea venoasa. Faceţi plimbări pe jos, cu bicicleta sau înnotaţi. Prin mişcare se asigură efectul de „pompă“ în muşchii membrelor inferioare având ca şi consecinţă îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.
– Regimul alimentar: Asiguraţi-vă că în alimentaţia dumneavoastră aporturile de vitamina C şi E, fibre, calciu, magneziu şi zinc sunt suficiente.
– Ridicaţi-vă picioarele: Alocaţi câteva minute zilnic pentru a sta cu picioarele uşor ridicate. Acest fapt ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în membrele inferioare. Pe timpul noptii gambele trebuie ridicate cu ajutorul unor perne peste nivelul atriului drept.
– Nu obstrucţionaţi circulaţia sangvină: Evitaţi să staţi pentru perioade îndelungate în picioare sau în şezut, cu picioarele încrucişate, să purtaţi pantaloni prea strâmţi sau tocuri înalte la pantofi.
– Duş zilnic: cu apa rece la nivelul gambelor ( jetul orientat de jos in sus) sau dus alternativ cald-rece.
– Faceţi câteva exerciţii:
- - miscari energice de pedalare
- - mers pe calcaie, pe varfuri
- - miscari alternative ale membrelor inferioare intr-o actiune de forfecare (de 10-15 ori)
- - miscari de flexie-extensie a degetelor de la picioare, tinand membrele inferioare usor ridicare si intinse
- - balans alternativ de pe varfuri pe calcaie.
- De evitat: – baile fierbinti, sauna, baile cu abur si orice presupune caldura intensa la nivelul gambelor
* Ciorapi compresivi de uz medical (tratament compresiv) – ciorapul strange progresiv de jos in sus piciorul aducand sangele din venele varicoase in care sangele stagneaza in venele nefunctionale. Sangele este astfel reintrodus in circuitul normal.
* Scleroterapia – injectarea unei substante sclerozante, iritante, care determina inflamatie si transformarea venelor in cordoane fibroase nefunctionale
* Gelurile si unguentele cu aplicare locale pot ajuta, fie prin efectul tonifiant si antiinflamator, fie prin continutul in heparina, mai ales in complicatiile bolii varicoase si in tratamentul postoperator.
* TRATAMENTUL MEDICAMENTOS: – presupune administrarea de tonice venoase care determina imbunatatirea elasticitatii peretelui venos si creste drenajului limfatic si venos (DIOSMINA – DETRALEX) si este un tratament de lunga durata. Aportul acestora consta in imbunatatirea elasticitatii peretelui venos si in cresterea drenajului limfatic si venos.
Sursa foto: www.miamiveincenter.com