tipuri de anxietate

Anxietatea reprezinta starile de neliniste, de teama sau de tensiune resimtite in momentele stresante din viata noastra. Este normal sa fim anxiosi atunci cand ne confruntam cu o situatie dificila, precum un interviu pentru o noua slujba sau un examen foarte greu. Este foarte probabil sa avem un ritm cardiac mai rapid, palpitatii, usoare tremuraturi, dureri in piept sau dureri de cap, respiratie rapida sau transpiratie excesiva.

Anxietatea nu este neaparat un lucra rau, ci din contra, ea ne poate ajuta sa fim mai atenti si sa ne concentram mai bine, ne impulsioneaza si ne motiveaza sa rezolvam mai repede si mai bine problemele. Insa cand aceasta persista, dupa ce situatia stresanta a incetat, sau cand aceasta apare din senin, putem vorbim despre tulburari de anxietate. Exista 6 tipuri importante de tulburari de anxietate:

Tulburarea de anxietate generalizata se caracterizeaza prin griji si temeri ce apar in mod constant, un sentiment ca ceva rau se va intampla, fapt ce distrage atentia de la activitatile zilnice. Cei care sufera de acesti tip de anxietate sunt mereu ingrijorati si tensionati fara un motiv real. Se simt mai mereu epuizati si obositi si au de obicei muschii spatelui sau gatului incordati.Din aceasta cauza isi pierd concentrarea si nu reusesc sa faca fata activitatilor de zi cu zi.
Tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin ganduri nedorite sau comportamente care par imposibil de oprit sau de controlat, ducand chiar la obsesii.In acest caz oamenii pot suferi de ganduri obsesive sau de anumite comportamente de care nu se pot dezvata, sau de amandoua in acelasi timp. Acesti oameni au ganduri si frici de care nu pot scapa indiferent de situatie si simt nevoia sa faca anumite activitati, sa aiba un anumit comportament pe care cei din jur nu il inteleg dar care pentru ei este vital de indeplinit.
Tulburarea de panica (atacuri de anxietate) dureaza aproximativ 10 minute, rar ajungand pana la 30 de minute, momente in care cei in cauza pot avea senzatia ca sunt pe cale de a muri si ca vor avea un atac de cord.Persoanele in cauza pot simti palpitatii, pot avea frisoare, dureri in piept si senzatia ca nu pot respira.De multe ori ele apar din senin sau in situatii putin stresante.
Fobia este teama nerealista sau exagerata fata de anumite obiecte, lucruri sau situatii, precum frica de serpi, soparle, inaltime, multime, de zbor,etc.Cei care sufera de o anumita fobie pot trai toata viata fara tratament mai ales daca nu sunt expusi la situatii si lucruri de care se tem. In caz contrat ei vor simti o frica incontrolabila manifestata prin actiuni instinctive si putin rationale.
Tulburarea de stres post-traumatic poate fi urmarea unui eveniment traumatic, fie decesul unei persoane apropiate, fie un accident care ne-a pus viata in pericol; pot aparea cosmaruri si se evita situatiile ce amintesc de acel eveniment. Persoanele care sufera de acest tip de anxietate pot retrai de multe ori trauma prin care au trecut initial, sunt sensibile la numite situatii care le pot reaminti usor de situatia prin care au trecut, traiesc cu frica ca pot resimti acel sentiment teribil si au probleme emotionale grave.
Tulburarea de anxietate sociala (sau fobie sociala) consta in teama de a fi perceput in mod negativ de ceilalti si de a fi umilit in public.Se mai numeste timiditate excesiva si consta intr-o frica continua de a socializa cu publicul, strainii sau chiar cu prietenii. Acesor persoane le este frica de orice situatie in care se afla in public si au mereu impresia ca sunt observati de ceilalti, urmariti de cei din jur, jdecati sau eviati.

Simptomele pot diferi de la o persoana la alta, insa cu siguranta ele apar in situatiile in care, cei mai multi oameni nu s-ar simti amenintati, sub teama sau sub presiune. Cele de ordin emotional sunt nelinistea, iritabilitatea, teama, lipsa puterii de concentrare, anticiparea lucrurilor rele, iar printre cele fizice regasim val de caldura, ritm cardiac ridicat, tremurat, spasme, transpiratie, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata sau insomnie. Unele persoane pot suferi un atac de anxietate (sau „atac de panica”) din senin, altele doar la gandul de a vorbi in fata unui public sau de a participa la o petrecere. Unii dintre noi au o teama puternica de a conduce, in timp ce altii traiesc intr-o continua stare de neliniste, ingrijorandu-se permanent pentru tot ceea ce se intampla.

Tratamentul pentru tulburarile de anxietate poate fi unul nemedicamentos, caracterizat prin intelegerea cauzelor simptomelor, consilerea uni specialist, grupuri de sprijin, terapia cognitiv-comportamentala, cursuri de management de anxietate sau unul medicamentos format din medicamente antidepresive, administrate doar la recomandarea medicului.

Sursa foto: www.backandneck.ca